четвер, 27 жовтня 2016 17:04

"Трохи еротики, трохи божевілля, трохи матюків" - на "Молодості" представили програму "Національний конкурс"
7

На кінофестивалі "Молодість" представили програму "Національний конкурс". У ній 15 фільмів, поділених на 3 блоки. Глядачі могли проголосувати за найкращі картини.

Перший показ короткометражного ігрового фільму "Сказ" на "Молодості" припав на день народження його режисерки Марисі Нікітюк. Стрічку зняли 2016 року, триває 21 хв.

За сюжетом у великому заміському будинку подружжя Сергія і художниці Тамари намагається з'ясувати, чи має жінка симптоми сказу. Напередодні її вкусив бродячий собака. Доки Сергій читає статтю з інтернету, дружина обмальовує рану маркером. Малює квітку з зубами, схожу на вагіну. Жінка вважає, що Сергій їй зраджує. Їде до лікарні. Взнає, що сказу не має. Але симтоми хвороби проявляються, вона панічно боїться води. В гості приїжджає журналістка з фотографом. Виявляється, що вона коханка господаря дому. Тамара застає зраду чоловіка, але нічого не каже. Дізнається, що на сказ все ж хвора. Щоб відплатити, вночі залазить до ліжка журналістки й плює їй у рану.

Стрічку ще раз покажуть 30 жовтня в кінотеатрі "Київ".

"Багато чула про роботи Нікітюк. Це ще легкий варіант. Трохи еротики, трохи божевілля, трохи матюків. Переконлива гра акторів, особливо Романа Мацюти у ролі Сергія. Такий собі брутальний мачо з комплексом бога. Круто, коли віриш настільки, що в пику б заїхала, аби зустріла", - каже студентка Юлія Пантелеймонова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Напівживого хлопця та напівмертвого чоловіка показали у конкурсних програмах "Молодості"

16-хвилинна стрічка "Цвях" викликала найбільше обговорень. Це дебютний короткий метр режисера Філіпа Сотниченка, який він зняв після випуску з інституту. Головною героїнею картини стала юрист Валентина, яка працює в одному з банків Ліхтенштейна. Відповідає за зв'язки зі Східною Європою. Валя до 13-ти років жила в Києві. Непогано пам'ятає українську та російську мови. Грала на скрипці. 1996-го разом із матір'ю емігрувала в Швейцарію. У стрічці показані останні дні перебування в Україні. Це - її концерт у музичній школі та прощальний вечір. Вся сім'я зібралася за столом і обговорювала майбутнє скрипальки. Батько примотав до ніг ходулі й забив гвіздок під стелю, щоб почепити диплом Валі. За умови, що забере, коли доросте. Ігрове кіно дуже схоже на документальне. Хоча в ньому використали 34 сек. документальних зйомок.

"Кадри з реального життя, які увійшли до фільму, знімав Ігор Черницький 1996-го. Це застілля у домі українського актора і режисера Амвросія Бучми. Його онука жила там з чоловіком і дітьми. Гості святкували день народження театрального педагога Олександра Заболотного. В кінці фільму показані хронікальні зйомки київського трамвая Девіда Спенсера. Це людина, яка 40 років їздить по світу і знімає громадський транспорт. Створює непрофесійні фільми й продає їх на дисках. Я побачив трейлер його годинної картини "Київ-1995". Там була Лук'янівка та Контрактова площа. Цього було досить, щоб створити портрет Києва кінця ХХ століття", - каже Сотниченко.

"Я люблю таке кіно. Режисер починає фільм із поїздки Подолом. Приємна впізнаваність місць і фактура міста. Сенс у тому, що мріялось про високе. А закінчилося роботою у звичайному офісі. Нагадує сімейні ігрові саги, як "Дні Турбіних". Атмосфера талановитих людей, які завжди мають цвях, до якого прагнуть", - каже глядач Олександр.

У "Національному конкурі" не оминули тему війни на Донбасі. Про це розповідають два фільми "Повернись" Андрія Кирилова і "Тил" Іллі Макаренка. У обох дія відбувається далеко від епіцентру воєнного конфлікту.

"Повернись" - це перша режисерська робота Андрія Кирилова в жанрі короткого метра. Розказує історію дівчини, яка чекає на повернення коханого з війни. Стрічка триває 4,5 хв. За кадром голос жінки благає повернутися хлопця додому словами " Повернися до мене. Повернися з цього близького, далекого, чортового Сходу. Повернися цілуватися, жартувати. Курити м'ятні, пити сухе, базікати до світанку і мовчати годинами". У кадрі акторка Віта Смачелюк палить, читає книжки, малює і згадує моменти, які провела разом з коханим. Воїна в короткометражці зіграв Сергій Радченко.

"Цей текст я написала задовго до фільму. Він дуже особистий. Реальна історія особистого переживання, яку я виклала в мережу. Посипалося дуже багато теплих відгуків. Це допомогло набратися сміливості й запропонувати Андрію Кирилову зняти фільм. Він погодився. Через два дні прийшов до мене з товстою стопкою посекундного розкадрування. Роботу знімали 5 місяців", - каже сценарист Тата Кеплер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зі знімального майданчика на червону доріжку" – відкрився кінофестиваль "Молодість"

Ігрова картина "Тил" Іллі Макаренка розповідає історію двох сестер. Їх батько пішов на війну. Дівчата між собою не ладнають. Вдвох живуть на межі бідності. Старша працює посудомийкою у місцевій забігайлівці. Паралельно підробляє проституцією. Молодша її засуджує і кожного дня ходить на вокзал, в надії, що батько повернеться.

"Не знаєш, як на таке реагувати. Війна війною, але життя не зупиняється. Від неї страждають усюди. Навіть там, де не гримлять вибухи. Вразила сцена, коли Оля відмовляється від їжі, яку принесла старша сестра словами: "Я дочка військового". Знає, за які гроші придбана", - каже глядачка Святослава Мороз.

46-й міжнародний кінофестиваль "Молодість" відкрили в столиці 22 жовтня. Покажуть 295 фільмів із понад 60 країн світу. Переможець отримає золотого "Скіфського оленя" та $10 тис.

Зараз ви читаєте новину «"Трохи еротики, трохи божевілля, трохи матюків" - на "Молодості" представили програму "Національний конкурс"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі