субота, 29 лютого 2020 15:33

Sziget 2020: 7 причин, чому варто відвідати фестиваль
12

Автор: Rockstar Photographers
 

Організатори Sziget Festival оголосили першу частину лайн-апу 2020 року. 5-11 серпня фестиваль відбудеться на Острові Свободи в Будапешті (Угорщина).

Gazeta.ua відвідувала фестиваль у попередні роки і називає 7 причин, чому українським меломанам варто на нього поїхати.

1. Актуальний лайн-ап

Цього року хедлайнерами Sziget стануть діджей та продюсер Calvin Harris, рок-гурти Kings Of Leon та The Strokes, поп-виконавиця Dua Lipa та електронне тріо Major Lazer.

Серед інших відомих артистів — репери A$AP Rocky та Stormzy, співачки FKA twigs та Sevdaliza, музикант Марк Ронсон, гурти Foals, Keane, Glass Animals та багато інших.

Усього організатори назвали понад 80 імен у різних жанрах — від стадіонного року до трепу, від сінгерів-сонграйтерів до фолькотроніки, від фанку до психоделік-попу. Більша частина лайн-апу — виконавці, які ще не давали виступів в Україні.

Протягом наступних місяців список виконавців поповнять новими іменами. Загалом щороку на фестивалі встигають дати понад 1000 виступів на 60 сценах.

Автор: Sziget Festival
  Команда фестивалю оприлюднила імена перших виконавців 2020 року
Команда фестивалю оприлюднила імена перших виконавців 2020 року

2. Атмосфера

Sziget проводять на Острові Свободи у Будапешті. На території парку розташовуються сцени, наметове містечко, фудкорти, пляж, спортивні майданчики. Організатори приділяють особливу увагу декору острова — прикрашають дерева та алеї гірляндами, стрічками, прапорцями, облаштовують фотозони та інсталяції.

Автор: Rockstar Photographers
 

Кожен відвідувач отримує спеціальний фестивальний паспорт і може заповнити дані про себе — наприклад, власний нікнейм, кількість попередніх візитів, улюблені напої. У іміграційному офісі можна сфотографуватись та вклеїти світлину в документ. Організатори також пропонують пройти квест — обійти більше 20 локацій на острові і поставити печатки у паспорті. Перші 5 тисяч відвідувачів, які впоралися із завданням, отримують подарунки від фестивалю.

Автор: Rockstar Photographers
  Усім відвідувачам фестивалю надають спеціальний паспорт сігетця
Усім відвідувачам фестивалю надають спеціальний паспорт сігетця

2018 року фестиваль відзначили премією NME Festival Awards у номінації "Найкраща атмосфера", а за результатами European Festival Awards Sziget двічі визнавали як "Найкращий великий фестиваль Європи".

3. Близькість до України

Sziget — п'ятий найбільший фестиваль у світі і проходить у сусідній до України Угорщині. Українці можуть дістатися до Будапешта кількома способами.

Автор: Rockstar Photographers
 

Щоденний потяг Київ-Відень, який зупиняється в Будапешті, обійдеться фестивальникам близько 2 тис грн в один бік. Більш бюджетний варіант — дістатися потягом до Мукачева і пересісти на інтерсіті до Будапешта, квиток на який коштує 600-700 грн.

Автобусом до Будапешта можна доїхати з Києва, Львова, Чопа, Ужгорода, Мукачева. Такі квитки обійдуться орієнтовно в 700-1500 грн в один бік.

Ще один варіант — літак. Лоукостер WizzAir пропонує квитки з Києва до Будапешта від 900 грн, МАУ — від 1600 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки коштує фестиваль Sziget? Поради і підказки

4. Нові знайомства

50% публіки на фестивалі — іноземці. Sziget відвідують понад 500 тисяч меломанів з більш ніж 100 країн. Фестиваль популярний не лише серед європейців — відвідувачі приїздять з Бразилії, Мексики, Австралії, Південної Кореї та інших країн з різних континентів. Це унікальна нагода познайомитися з новими культурами та людьми, не виїжджаючи за межі Європи.

Автор: Rockstar Photographers
 

5. Мистецтво та розваги

Sziget — не лише про музику, і це його головна відмінність від інших фестивалів. На Острові Свободи можна відвідати цирк, театр, музеї, кабаре, кінотеатр та інші культурні й розважальні події.

Автор: Rockstar Photographers
 

Щодня відвідувачів дивують вуличними маскарадами, на головній сцені проводять правозахисні перфоманси, а вночі влаштовують перкусійно-піротехнічне шоу. На фестиваль приїздять сотні митців з усього світу.

Усі охочі можуть відвідати лекції, дискусії, майстер-класи (наприклад, з жонглювання, фотографії чи анімації), взяти участь у турнірах з настільних та комп'ютерних ігор, дартсу, покеру, шахів, складання кубика Рубіка та інших активностях.

Автор: Rockstar Photographers
 

6. Можливість дослідити Будапешт

Удень, коли виступи зірок на Sziget ще не почалися, варто виїжджати за межі острова. Будапешт дивує історичними місцями, пабами, угорською кухнею, музеями та унікальними термальними купальнями.

Обов'язкові для відвідування — будівля угорського парламенту, Рибальський бастіон, Базиліка Святого Іштвана, Замок Буда, Центральна синагога. Популярне серед туристів місце — гора Геллерт, де можна насолодитися краєвидом міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не Sziget Festival єдиним: що робити у Будапешті фанам музики

На сайті Sziget діє спеціальна пропозиція для відвідувачів — CityPass. Він надає безкоштовний проїзд, трансфер з аеропорту, знижки до — 50% у багатьох закладах міста. Крім того, організатори влаштовують щоденні круїзні вечірки по Дунаю, які покажуть популярні туристичні місця з нового ракурсу.

7. Свобода бути собою

На Острові Свободи не існує жодних упереджень. Фестиваль вітає розмаїття, рівність, толерантність і відображає ці принципи у своїй програмі.

Sziget надає велику підтримку ЛГБТ-спільноті — щодня тут влаштовують лекції, семінари, перформанси на тему рівності, а ввечері відкривається локація Magic Mirror, яка є майданчиком квір-арту.

Багато гостей вбираються у кумедні костюми, роблять яскравий грим та зачіски.

Автор: Rockstar Photographers
 

Команда Sziget докладає зусиль, аби зробити фестиваль більш інклюзивним та зручним для усіх меломанів. Для фестивальників з інвалідністю облаштовують спеціальні кемпінги, доріжки, пандуси, душові та вбиральні з полегшеним доступом, збирають команду волонтерів та надають допомогу з трансфером на фестиваль.

Торік зіркою фестивалю став хлопець з Ізраїлю на ім'я — Ґал Мізрахі, який пересувається на візку і приїжджає на Sziget 5 років поспіль. Фронтмен рок-гурту Foo Fighters Дейв Грол помітив хлопця у натовпі, запросив його на сцену і дозволив розбити свою гітару. У листопаді вийшов документальний фільм про історію Ґала під назвою Wheels of Madness.

Фестиваль Sziget почали проводити 1993-го. У перший рік він носив назву Diaksziget ("Студентський острів"), а серед виконавців були лише угорці. За всю свою історію Sziget прийняв багато знакових артистів, серед яких — David Bowie, Oasis, The Stone Roses, Iggy Pop, Radiohead, Arctic Monkeys, Sex Pistols, Kendrick Lamar та інші.

Зараз ви читаєте новину «Sziget 2020: 7 причин, чому варто відвідати фестиваль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі