Ексклюзиви
вівторок, 15 грудня 2020 14:00

Спілберг 10 років відмовлявся знімати "Список Шиндлера"

Спілберг 10 років відмовлявся знімати "Список Шиндлера"
Щоб максимально занурити глядачів в події Другої світової, "Список Шиндлера" хотіли зняти польською або німецькою. Режисер Стівен Спілберг передумав. Тоді б люди могли відводити очі на субтитри знизу, щоб не бачити сцени жахів війни. Натомість зробили фільм повністю чорно-білим. Отримав 7 "Оскарів". Фото: Youtube

15 грудня 1993 року в США вийшла в прокат історична драма "Список Шиндлера". Знята за мотивами роману Томаса Кенналі.

Бізнесмен та член нацистської партії Німеччини Оскар Шиндлер приїжджає в Краків 1939-го. Бажає нажитися на війні. Відкриває фабрику. Наймає євреїв замість поляків, бо їм дозволяли менше платити. У місті починають будувати концтабір. Шиндлер отримує дозвіл на створення "власного концтабору" зі своїх працівників, таким чином фабрика продовжує роботу. Намагається врятувати якомога більше євреїв, вносить їх в список "кваліфікованих працівників", за сюжетом.

Фільм заснований на реальних подіях. Польдек (Леопольд) Пфефферберг - реальна особа, був одним з "євреїв Шиндлера". Поставив за мету життя — розказати історію свого рятівника. Працював у крамниці сумок. Щоразу, як туди заходили впливові люди, розповідав їм історію свого визволення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українці – найбільший народ, який хотіли знищити у ХХ ст."

Режисер - Стівен Спілберг. Не був впевнений, що аудиторія готова до фільму про Голокост. Намагався передати проєкт польському режисеру Роману Поланскі, але той уже зняв "Піаніста". Також відмовились Сідні Поллакові та Мартін Скорсезе.

Спілберг відкладав створення фільму понад 10 років. Продюсери кінокомпанії Universal сумнівалась в його спроможності це зробити. Щоб перевірити, сказали Спілбергу зняти іншу стрічку. Створив "Парк Юрського періоду".

Головну роль "Списку Шиндлера" мав виконувати Кевін Костнер або Мел Гібсон. Але на роль взяли ірландця Ліама Нісона. Обрали маловідомого актора, щоб люди зважали на сюжет, а не обличчя.

Щоб глядачі максимально занурились в події тих часів, стрічку хотіли зняти польською або німецькою. Спілберг передумав. Тоді б люди могли відводити очі від жахливих сцен вниз, на субтитри, уникаючи реалістичних ілюстрацій трагедії.

"Список Шиндлера" - повністю чорно-білий, окрім дівчинки в червоному пальто. Вона хаотично йде по окупованій вулиці, її ніхто не помічає. За словами Спілберга, це символ байдужості лідерів держав. Потім червоне пальто глядач бачить у візку з одягом розстріляних.

"Для мене це означало, що Рузвельт, Ейзенхауер, Сталін і Черчилль знали про Голокост. Це була їх таємниця, яку вони добре приховували, і вони не зробили нічого, щоб це зупинити. Це було так, ніби сам Голокост одягнений в червоний колір", - казав режисер.

На зйомки Спілберг витратив $23 млн. За стрічку отримав 7 "Оскарів". Відмовився від гонорару, назвавши це "кривавими грішми". Майже всі кошти витратив на "Фонд візуальних свідчень Катастрофи". Організація шукає людей, які вижили з часів Голокосту. Український продюсер Сергій Буковський взяв у них інтерв`ю. На основі 500 таких розмов зробили стрічку "Назви своє ім'я", зрежисував Спілберг.

Вийшла в прокат чесько-словацько-українська стрічка про Другу світову війну "Пофарбоване пташеня".

Єврейська пара відправляє сина до родичів у село, щоб урятувати від нацистів. Тітка хлопця помирає. Коли він бачить її тіло у кріслі, лякається, з рук випадає гасова лампа, й будинок горить. З цього моменту починається його ходіння по муках, за сюжетом.

"Це енциклопедичний фільм. З часом посяде своє місце поруч із "Списком Шиндлера" Стівена Спілберга і "Життя прекрасне" Роберто Беніньї", - каже український співпродюсер Ігор Савиченко.

Зараз ви читаєте новину «Спілберг 10 років відмовлявся знімати "Список Шиндлера"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі