Ексклюзиви
четвер, 16 вересня 2021 16:32

Що купити на Львівському форумі видавців. Найцікавіші книжкові новинки
47

У Львові розпочалась найбільша літературна подія Східної Європи
Фото: Валерій Шмаков
У Львові розпочалась найбільша літературна подія Східної Європи
У Львові розпочалась найбільша літературна подія Східної Європи
У Львові розпочалась найбільша літературна подія Східної Європи
Андрій Кокотюха

15 вересня у Львові розпочався 28-й форум видавців, який триватиме до 19 вересня.

Gazeta.ua пропонує фоторепортаж із найбільшої літературної події Східної Європи.

Цьогорічна фокусна тема - "Гра в дорослішання: Як ми зростаємо незалежними". Зокрема, у рамках заходів дискутуватимуть, що таке дорослішання, чи воно взагалі є. Чи можна це поняття застосовувати до країни, інституції.

Програма книжкового ярмарку налічує понад 400 подій, зокрема, автограф сесії, презентації та дискусії. Форум, який відвідає 200 учасників з усієї України, відбуватиметься на 11 локаціях у центрі Львова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цифри вражають. Порахували кількість закритих упродовж року книгарень і видавництв

Книжки можна придбати на 146 виставкових стендах у Палаці мистецтв і 150 торгових ятках на подвір'ї Палацу Потоцьких і на просп. Свободи.

Також на форумі відбулась урочиста презентація проєкту "30 знакових книжок нашої незалежності". Це спеціальний проєкт, де люди визначатимуть книжки, що вплинули на незалежність.

Окрім цього, перший в Європі артпотяг "ГогольTRAIN" поїде з Києва до Львова на 28-й BookForum. Має сім вагонів, ззовні оформлених в авторському стилі художниками з усієї країни. Три вагони - фестивальні з розважальною програмою: виступами музикантів і діджеїв, танцями, читанням віршів і кіно упродовж усієї подорожі. Метою проєкту є зшивання країни, діалог та об'єднання різних регіонів навколо спільних мирних цінностей у побудові майбутнього.

Gazeta.ua пропонує 10 найцікавіших книжкових новинок Львівського форуму видавців:

"20+1, або Земля мертвих", Павло Вольвач, Видавництво Старого Лева. Книжка в жанрі кросовер. Автор використовує класичні засоби мемуаристики не лише задля створення галереї знакових портретів доби, а й вибудовує власну біографію як плетиво "перехресних стежок" з усіма тими людьми. Поруч із класиками української літератури тут люди-­тіні, родом із люмпен-криміналізованих запорізьких "посьолків". В одній компанії опинилися музикант із солідним тюремно-героїновим стажем, "запоребрикові" контркультурні діячі, підзабуті вітчизняні політв'язні.

"10 уроків для світу після пандемії", Фарід Закарія, видавництво "Наш формат". Найкращий нонфікшн 2020 року за версією Amazon. Крихітної вірусної частинки достатньо, щоб поставити світ на коліна. Закрити кордони, "злити" мільярди доларів, убити десятки тисяч людей, а на мільярди нагнати паніку. Це наші вчорашні реалії. Якими ж будуть завтрашні? Що чекає на людство в постпандемічний час? Чи можна вважати поширення Covid-19 помстою природи? Чому Південній Кореї і Тайваню вдалося швидко приборкати поширення коронавірусу? Як Меркель відмовилася від локдауну? Яких експертів слухати, а від яких триматися якомога далі? Як реагувати на невігластво політиків? Чи стане побічним ефектом Covid-19 початок другої холодної війни?

"Василь Стус: палімпсести", видавництво "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА". До збірки ввійшли вибрані вірші поета з різних періодів творчості, найвиразніші уривки з листів, сповнені філософських узагальнень і щемливих деталей. Примітки під деякими віршами проливають несподіване світло на драматичні моменти життя і творчості Стуса, кажуть у видавництві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Героїня танцює на могилі Путіна. На нас чекає полька на руїнах імперії" - Тамара Горіха Зерня видала другий роман

"Принцип втручання", Тамара Горіха Зерня, видавництво "Білка". Детективний за основою сюжет вплітає додаткові нитки - травмованої втратою жінки, магічний реалізм сприйняття подій, містечко, з якого на війну пішли лише двоє юнаків, але яке втомилося від війни й відгородилося від світу, лінію людей, які пройшли війну й повернулися зі шрамами.

"12 унцій любові", Сергій Демчук, видавництво "Темпора". Це історія про хлопця Тимофія. Його юність розтягнулася на буремні 1990-ті в провінційному містечку, а молодість прийшла разом із переїздом до столиці й неспокоєм початку 2000-х. Це проста й щира історія дорослішання на тлі непростих часів. З першими закоханостями, бешкетом, літніми таборами й усіма відповідними незручностями. А ще в ній багато спорту: футболу, карате й боксу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Усе було, як у кіно. Інших прикладів ми не мали". Уривок із роману "12 унцій любові" Сергія Демчука

"Смак радянського: їжа та їдці в мистецтві життя й мистецтві кіно (середина 1960-х – середина 1980-х років)", Олена Стяжкіна, видавництво "Дух і літера". Ця книжка про радянських людей, які їли вдома, на роботі, у дорозі, в дитячому садку й школі, у системі радянського громхарчу, у турпоїздках. Про тих, хто здобував їжу в чергах, на колгоспних ринках, на власних городах, через хабарі й бартерні обміни, крадіжки на робочих місцях. Про тих, хто створював її надлишки в системі тіньової економіки й про тих, хто обирав відмову від їжі як спосіб демонстрації статусу "іншого" або зберігав "смачну традицію", плекаючи "банальний націоналізм". Реальний світ радянських їдців аналізується разом зі світом художнім, у якому митці й глядачі створювали й споживали образи їжі, не усвідомлюючи, що говорять про репресивний устрій суспільства, у якому смак був так само майже недосяжним, як і свобода.

"Погані дороги", Наталка Ворожбит, Видавництво Анетти Антоненко. Авторка написала цю п'єсу, збираючи свідчення реальних людей для кіносценарію фільму "Кіборги". У ній - шість історій про стосунки жінок і чоловіків, яких поєднали розбиті дороги Донбасу, загострені й спотворені війною. Уперше п'єсу поставили в лондонському театрі Royal Court у жовтні 2017 року. Українська прем'єра відбулася 2018-го на Сцені 6, 2019-го - у Київському академічному театрі драми й комедії на лівому березі Дніпра.Торік Ворожбит дебютувала як кінорежисерка з екранізацією власної п'єси.

"Собачий майданчик", Софі Оксанен, видавництво "Комора". Фінська письменниця говорить про проблему комерційного донорства й сурогатного материнства. Сучасне Гельсинкі переплітається з минулим пострадянської України, корупція Сходу стикається із жадібністю Заходу. І на цьому перехресті стоять дві жінки. Оленка, завершивши кар'єру моделі в Європі, повертається додому в Україну, де поринає в галузь комерційного донорства. Вона шукає і вербує дівчат, серед яких опиняється і Дарія, знайома з дитинства. Це рішення зумовить низку подій, які зрештою зруйнують не одне життя, і призведе до того, що відбудеться за 10 років у парку біля майданчика, де щаслива фінська родина вигулює собаку. Софі Оксанен маневрує між психологічним трилером і гостросоціальною прозою, розкриваючи правду про бізнес, побудований на донорстві яйцеклітин, міжнародні "фабрики з виготовлення дітей" і жіноче тіло, яке стає в цьому бізнесі товаром.

"Матера вам не наймичка, або Чому діти це - прекрасно...", Катя Бльостка, видавництво "Віхола". Немає значення, планували ви дітей чи ні. Дивлячись на дві смужки тесту на вагітність жінка однаково переживатиме купу суперечливих емоцій. І чоловік, коли дізнається, також. Ця книжка про реальне, живе, неідеальне материнство. Про матеру, яка через призму гумору й самоіронії, використовуючи легку дозу елегантних матюків, намагається день перестоять і ніч протриматися. Від тесту на вагітність до баталій у садочку. Про перші купання, зуби, шмарклі й незручні запитання. Ця книжка для мам, щоб підтримати й надихнути; майбутніх мам, щоб налаштуватись і знати, на що чекати; бабусь, щоб згадати й пережити знову; і татусів, щоб краще зрозуміти всіх цих дам, кажуть у видавництві.

"Е-е-есторія екскаватора Еки", Вікторія Амеліна, Видавництво Старого Лева. Кумедні історії для дітей від найбалакучішого екскаватора у світі.

16 липня набули чинності чергові норми мовного закону. Українські видавці зобов'язані видавати державною мовою не менш як 50% усіх виданих упродовж року назв видань. Частка книжок державною мовою, наявних у продажу в кожній книгарні, має становити не менш ніж 50%.

Зараз ви читаєте новину «Що купити на Львівському форумі видавців. Найцікавіші книжкові новинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі