четвер, 12 січня 2017 16:28

"Шерлок" перетворився на пародію мелодрами"

 
15-го січня вийде 3-тя серія четвертого сезону британської стрічки "Шерлок". Про феномен популярності серіалу розповідає кінознавець Ярослав Підгора-Гвядзовський.

Головний герой - приватний детектив Шерлок Холмс у телешоу осучаснений досить вдало. Жив у XIX сторіччі у Лондоні. Автори багатосерійного фільму перенесли Холмса та його друга доктора Ватсона у наш час.

Шерлок у серіалі має мобільний телефон. Ватсон веде блог. Щоб подолати замкненість, набуту під час війни в Афганістані. Вони сусіди по квартирі. У сучасному Лондоні їх часто приймають за гомосексуальну пару.

Осучаснення зі збереженням оригінальної основи образів дозволяє героям розвиватися, переходячи з однієї екранізації в іншу. Історію не просто копіюють, а переосмислюють. На класичного Холмса XIX сторіччя у новому фільмі сучасному глядачеві було б не цікаво дивитися.

 

За шість років "Шерлок" став найпопулярнішим фільмом, знятим за мотивами оповідань Конана Дойла. Перший сезон вийшов у 2010-му році. Британській телерадіоорганізації BBC вдалося заробити на серіалі найбільше. Хоча прибутки для цього каналу — не обов'язкова умова. Адже компанія державна.

Спеціальна різдвяна серія "Шерлок: Потворна наречена" вийшла у прокат 1 січня 2016 року. Стала найпопулярнішим фільмом святкового сезону у Великобританії. Серію подивилося 11 млн 253 тис. глядачів. Права на трансляцію "Шерлоку" продали телеканалам Америки, Австралії, Китаю, Японії, Росії,Тайвані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мильну оперу "Династія" хочуть перезняти через 35 років після виходу

Героя стрічки у країнах колишнього радянського союзу старше покоління знає через оригінальні оповідання Дойла. А також по екранізації 1980-х років, де головну роль зіграв Василь Ліванов. Для значної частини українців Шерлок Холмс — це ностальгія за минулим.

 

Картину робили орієнтуючись на закордонного глядача і американські стандарти – в дусі "Доктора Хауса". Вони близькі молодому поколінню. Автори вигадали нову для британського телепростору форму. Дуже динамічну, насичену пригодами. З використанням комп'ютерної графіки. В угоду формі Холмс перевтілився зі стриманого англійця на емоційного нервового молодика. Образ ліпили для міжнародних продажів.

Роль Холмса виконує Бенедикт Камбербетч. Його напарника грає Мартін Фріман. Марк Гаттіс з'являється в ролі брата Холмса Майкрофта. Він та Стівен Моффат – сценаристи стрічки. Це творці серіалів "Джекілл" і "Доктор Хто".

Хоча "Шерлок" робили не для британської аудиторії, автори зуміли зберегти кращі традиції драматургії своєї країни. Правдоподібність героїв, їхній послідовний розвиток, цікавий динамічний сюжет, прописаний за правилами обраного жанру. У американських серіалах більшість цих елементів недопрацьовані.

Перші два сезони їх дотримувалися строго. У третьому звичні Холмсові роз'яснення дедуктивного методу, який дозволяє йому розкривати злочини, вже виглядали затягнутими. Гумор був менш гострим.

 

У перших двох серіях четвертого сезону, які вийшли 1-го і 8-го січня, майже не лишилося сліду від початкових високих стандартів драматургії. Під час перестрілок герої з'ясовують стосунки. Це вбиває всю інтригу і не вписується у закони жанру. Детектив перетворився на пародію мелодрами. Головні сюжетні загадки не показуються, а розказуються. Це дивно, бо сценаристи телешоу лишися ті самі - Марк Гаттіс та Стівен Моффат. Це творці телесеріалів "Джекілл" і "Доктор Хто".

Можливо знизили планку через бажання продюсерів спростити серіал. Щоб герої стали ближчими і більш зрозумілими для американських глядачів. У Сполучених Штатах твори Конана Дойля знають мало. Звисока дивляться на класичну літературу.

У день виходу першої серії четвертого сезону "Шість Тетчер" на найбільшому кіносервері світу IMDb рейтинг епізоду сягнув максимуму. Мав 9-ть з можливих 10-ти балів. За наступні декілька днів опустився на дві позначки. Цей значний спад. Показує, що початок нового сезону не виправдав глядацьких очікувань.

З 1900-го року вийшло 106 фільмів про Шерлока Холмса у 12-ти країнах світу.
В Україні "Шерлок" транслює канал "1+1".
Зараз ви читаєте новину «"Шерлок" перетворився на пародію мелодрами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі