середа, 13 березня 2013 13:17

Проект "АмнезіЯ" дивував картинами в програмі Excel та спогадами, які хочуть забути
10

Георгі Махарашвілі
Фото: Фото надані Олександром Михедом
Георгі Махарашвілі
Микита Шаленний
Олексій Сай
Марко Галаневич

Протягом 5-ох тижнів, кожен бажаючий міг долучитися до мистецького проекту "АмнезіЯ". Він стартував 5-го лютого. Проект працює в он-лайн-режимі та поєднує в собі текст, музику, фотографію, живопис і відео.

Організатори збирають своєрідний архів, який представлятимуть в українських містах в рамках виставок та мультимедійних заходів. Основне завдання проекту – створити відкриту платформу для креативного діалогу поміж мистецтвом, музикою, літературою та максимально широкою аудиторією. В його основі - книга Олександра Михеда "АмнезіЯ", що складається зі 106 розділів і має фрагментарну структуру. Книга - це власні рефлексії автора на тему пам'яті.

"Проект ми готували 10 місяців, - розповідає про задум куратор проекту Олександр Михед. - Ця ідея об'єднує в собі різноманітні інтерпретації не лише тексту книги, а й різноманітні інтерпретації поняття "пам'яті": як люди забувають речі або навпаки, як вони хочуть зафіксувати події зі свого життя".

Нещодавно відбулася підсумкова презентація проекту у приміщенні Київської малої опери. Показали авторські роботи художників, представили нові треки колективу "OY Sound System" (у складі Марка Галаневича (учасник гурту "ДахаБраха"), Тараса Галаневича (DJ Galatar) та київського музиканта Жене Cлов'яна). Вони написали 10 треків.

Також презентували 10 коротких відео-роликів, на яких люди відповідали на питання: "Яку подію свого життя Ви б хотіли забути, але знаєте, що ніколи не забудете?". Серед них - бажання забути смерть близьких людей, жалкування про втрачену можливість помиритися з подругою дитинства. Один з відео-роликів записали в Мінську. У Білорусі презентували свій проект студентам-архітекторам "мінської політехніки" та на малій сцені Мінського драматичного театру.

Мінськ відвідали не випадково, оскільки серед 10-ти художників, яких долучили до проекту - один з Мінську.

"10 молодих художників створили нові роботи у своєрідному діалозі з окремими фрагментами книги. 8 з низ - з України, один - з Мінську і один - з Грузії, - розповідає Олександр Михед. - Як куратор, я підбирав художникам окремі фрагменти тексту, які були б близькі для них і для їхньої попередньої творчості. Окремі фрагменти тексту художники вставляли в самі роботи".

"Приміром, Алєксєй Шинкаренко зробив полароїдні знімки. Художник провів паралель між історією про птахів і спогадами про дитинство. Про час, коли людина ще має внутрішню легкість віддаватися повністю грі й буквально відриватися від землі".

"Олексій Сай створив нову абстрактну роботу, виконану в техніці Excel арт. Картина рефлексує на тему того, чи може передаватися кохання вірусами і інтернетом. Наскільки комп'ютери можуть займатися коханням між собою. У техніці Excel арт Олексій створює роботи вже 10 років і зазвичай у людей, які працюють в офісах, його роботи викликають певний шок - як можна з "Excel" створювати такі роботи" - пояснює картину Олександр Михед.

"Медіаколаж Микити Шаленого відрізняється від звичних для нього робіт. Для "АмнезіЯ project" митець зробив експеримент із формою: художник розповідає історію власних страхів. Митець візуалізує свою жахаючу дитячу фантазію про акул, які можуть жити буквально під підлогою дитячої кімнати. І вже доросле життя перетворюється на лавірування між небезпеками і дев'ятим валом".

Спеціально для проекту було створено сайт, на якому щовівторка і четверга викладали нові фрагменти тексту, нову картину художника і новий трек "OY Sound System". На цьому проект не завершується. Команда "АмнезіЯ project" збирається видати книгу "АмнезіЯ" кількома мовами, диск з композиціями "OY Sound System" та продовжать існувати як відкрита мистецька онлайн-платформа.

Зараз ви читаєте новину «Проект "АмнезіЯ" дивував картинами в програмі Excel та спогадами, які хочуть забути». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі