пʼятниця, 01 березня 2013 22:41

В Києві показують "Чорну кров" Сергія Конончука
19

Фото: Фото: Світлана Корженко

1 березня у Національному художньому музеї відкрилася виставка "Чорна кров", присвячена сторіччю від дня народження графіка Сергій Конончука. На ній показують близько 50 його графічних робіт.

"Сергій Конончук відчував кожен прояв життя, як великий дарунок Бога. За реалізмом його картин ховається величезна новітня культура. Саме тому ці роботи не старіють. Його творчими орієнтирами були Альбрехт Дюрер, Георгій Нарбут, Володимир Фаворський. Кожен його твір — організм, у якому струмить "чорна кров графіки", як казав сам художник", - сказав на відкритті виставки столичний мистецтвознавець Дмитро Горбачов.

"Роботи Конончука мають бути в постійній експозиції музею. А то тут показують багато робіт, які цього не заслуговують. Це якийсь атавізм радянської доби: краще ховати, а показувати гірше", - додав він.

Сергій Конончук народився 1912 року у Києві. У 16-річному віці вже працював над обкладинками дорослих та дитячих видань. Після закінчення художньо-промислової школи, він працював на київській кінофабриці. Разом з іншими художниками брав участь у створенні перших українських мультфільмів. Його авторство значиться у фільмах "Тут-Тук та його приятель Жук" та "Зарозуміле каченя". Митець помер у 29 років. 1941 -го його призвали до лав радянської армії. За кілька місяців він потрапив у проскурівський табір для військовополонених, там і загинув.

"Сергій Конончук рано усвідомив себе митцем. Він почав малювати у два роки, а у 15 його графічні роботи прикрашали титульні сторінки дорослих та дитячих видань. Після закінчення художньо-промислової школи він поїхав у Ленінград, щоб там продовжити навчання у художньому інституті. Там він показав свої роботи графіку Дмитру Митрохіну. Він подивився на них і сказав: "Вам немає чого у нас робити, бо ви вже склалися як митець. Їдьте назад у Київ і там продовжуйте традиції української школи графіки", - розповів про митця Денис Нікітін, завідувач відділу графіки музею.

"Сергій Конончук у свої 29 років був справжнім майстром. Коли молодий художник пішов на фронт, у його творчому доробку вже були сотні гравюр та малюнків, ілюстрацій та екслібрисів. Він працював жадібно і натхненно, ніби поспішав встигнути. За життя він не був відомим, слава застала його аж у 80-их роках, коли була відкрита його перша монографічна виставка", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «В Києві показують "Чорну кров" Сергія Конончука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі