вівторок, 30 травня 2017 21:45

Продюсер Джамали розповів, як готували Євробачення-2017 в Україні

Продюсер Джамали розповів, як готували Євробачення-2017 в Україні
Продюсер Джамали Ігор Тарнопольський розповів, як готували Євробачення-2017 в Україні. Фото: ru.telekritika.ua

Продюсер Джамали Ігор Тарнопольський розповів, як проходила підготовка міжнародного пісенного конкурсу Євробачення-2017.

Про це йдеться на live.karabas.com.

Минулого року супервайзер конкурсу Йон Ола Санд, передаючи у Стокгольмі папку з документами, що дають право України проводити Євробачення-2017, керівнику нашої делегації Вікторії Романової, сказав: "Підготовка починається вже зараз". Усі ми зрозуміли, що це не метафора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міла Йовович хотіла вести Євробачення в Україні

І от ми повернулися додому. Нас тепло зустріли в Борисполі, потім були вітання від вищих органів влади, прийом у президента. А потім - нарада Кабінету міністрів, на яку мене запросили.Там же одразу кілька чиновників заявили про неготовність своїх відомств до проведення конкурсу. Після цього створили оргкомітет і почалося казна-що, яке тривало 12 місяців.

Свого часу я працював виконавчим продюсером над проектом "Телезірка - Суперзірка", це був великий досвід. Тому я добре орієнтуюся в тому, як робляться музичні телепроекти.

У Стокгольмі я досить детально вивчив, як робиться Євробачення. Та як держава виділяє бюджет у таких випадках і яка структура національного мовника, я не знав. Перше, що я зрозумів потім - цього у нас не розуміє ніхто. А якщо сума бюджету не визначена, не може бути виробництва. Люди не працюватимуть безкоштовно, а техніка сама не підвісить себе до стелі.

Коли стало зрозуміло, що необхідно проводити Євробачення, керівник НТКУ Зураб Аласанія заявив, що потрібно в прискореному режимі трансформувати компанію в нову форму суспільного телебачення. Йому відповіли, що все залишиться як є. Тобто державна корпорація була змушена платити іноземним фрілансерам, підрядникам - які не входять ні в штат НТКУ, ні в податковий реєстр України. Аласанія подивився на це, отримав інфаркт і пішов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Андрій Хливнюк прокоментував виступ О.Torvald на Євробаченні

Існує технологія вироблення нового проекту. Спершу необхідно отримати інструкцію з його створення. Далі професіонали на підставі розцінок локального ринку мають прорахувати і визначити, скільки буде коштувати реалізувати проект. У нас усе робилося абсолютно навпаки. "Скільки ми можемо виділити грошей на Євробачення? - Ну, давайте 30 мільйонів євро", - такі були розмови. Це ж нонсенс.

Неможливо виділити гроші на те, що іще не пораховано. Це була розмова не про те, як провести конкурс. А про те, скільки грошей "освоїти" у процесі. Я сходив на пару нарад оргкомітету і перестав це робити. Це було нестерпно слухати і бачити.

Потім була "битва міст", якою насправді відволікали увагу. Ніякого варіанту крім Києва не було. У мене була можливість коротко поспілкуватися з представниками адміністрацій міст, і, крім капітальної перебудови радянських об'єктів і накриття стадіонів, нічого схожого на реальний проект запропоновано не було.

Реальність така - в країні за 25 років не побудовано критої спортивної арени світового рівня, де можна було б провести такий конкурс, як Євробачення. Величезний торговий центр біля Палацу спорту в Києві виріс, а сам Палац при цьому не реформували. Чому? Тому що у це не пускають приватний капітал. Це годівничка, з якої ніхто сам не піде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євробачення-2017: яку світову суперзірку організатори проміняли на Руслану

У 2005 році в Україні займався Євробаченням Павло Грицак. Його партнер - продюсер Олександр Ксенофонтов, чоловік Руслани Лижичко. Незважаючи на те, що після конкурсу 2005 року було заведено кілька кримінальних справ, вони тоді закінчилися нічим.

Схеми роботи за цей час не змінилися. Наприклад, якщо треба взяти в оренду техніку для Євробачення, то треба не звернутися в компанію, де вже наявна техніка, а стати цією компанією. З бюджету перераховуються кошти на закупівлю техніки для такої компанії, а потім вона ж здається державі в оренду. За такою і багатьма іншим схемам було "блискуче" проведено Євробачення-2005.

Коли у 2017 році Павло Грицак став знову виконавчим продюсером конкурсу, у мене волосся стало дибки. У мене немає особистого негативу до цієї людини, але я занадто багато знаю про його "досягнення".

Розумію, що зараз стаю поперек горла багатьом зі своїм власною думкою. Але мені дуже прикро, що після красивої і чистої перемоги Джамали в Стокгольмі все обернулося таким фарсом. А країна на це відреагувала так: "Ну, да, у нас все не ідеально. Ну, розкрадають бюджеты, але в цілому ж все пройшло непогано, на пристойному рівні".

Джамала чекає пояснень від охорони в залі, де проходило Євробачення. За словами співачка, Віталій Седюк, який оголив сідниці під час її виступу, злякався її реакції більше, ніж вона б мала його.

Зараз ви читаєте новину «Продюсер Джамали розповів, як готували Євробачення-2017 в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі