пʼятниця, 11 травня 2007 09:53

Привид дівчини живе у рівненськомe замку

Привид на ім"я Біла Пані і сьогодні чи не щоночі з"являється у коридорі та кімнатах старої графської садиби Ходкевичів, що в селі Млинів Рівненської області.

Будівництво палацу почали в 1780 році. Графиня Людвіга Ходкевич мала грандіозні плани щодо спорудження величної і пишної будівлі. Проте другий поверх у задуманому нею варіанті так і не був закінчений.

Перешкодила здійснити проект несподівана зустріч господині з привидом. Одного разу осіннім вечором 1793 року графиня відпустила прислугу і залишилася одна. Дивлячись з вікон на парк, вона згадувала про своїх дочок. Вони обидві давно були заміжні й жили у Парижі... Несподівано в абсолютній тиші пані Людвіга почула, як всі двері в будинку, немов по команді, одночасно відчинилися.

У правому крилі палацу графиня побачила силует своєї дочки Розалії. Голова дівчини була відокремлена від тулуба і летіла над її плечима.

З того вечора привид, якого незабаром нарекли Білою Пані, назавжди поселився в цьому будинку. А пізніше господиня дізналася, що саме того дня її дочку страчували в Парижі за зв"язок з королевою Марією-Антуанеттою. Приголомшена трагедією і зустріччю з примарою, графиня спішно покинула маєток і більше в нього не поверталася.

Добудовував садибу син графині Людвіги - Олександр.

Мінялися покоління Ходкевичів, але в будинку завжди відчувалася присутність Білої Панни. Прислуга постійно чула вночі кроки і зітхання, а часом навіть бачила жінку в білому, яка носила в руках свою голову.

У 1939 році Ходкевичі, покинувши все добро, утікали від радянських військ, що зайняли Західну Україну. Привид Білої Пані на відміну від графської сім"ї радянської влади не злякався і свого насидженого місця не покинув. Після війни всі, хто жили в садибі Ходкевичів, скаржилися на непрошені нічні візити примари.

Особливо діставалося сім"ям, яких вселили в той самий будинок, де Людвіга Ходкевич вперше побачила образ обезголовленої дочки. Привид не давав людям спати, і тому ніхто там надовго не затримувався, пише Комсомольськая правда в Украине.


Зараз ви читаєте новину «Привид дівчини живе у рівненськомe замку ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі