Ексклюзиви
четвер, 18 січня 2007 19:30

Православні християни святкують Водохреще

Православні християни святкують Водохреще

18 січня, день напередодні свята Хрещення, називається за канонами Православної церкви Навечір"я або Водохресний святвечір.

Слово навечір"я означає переддень церковного торжества, а друга назва - святвечір (або сочевник) пов"язана з традицією цього дня варити особливий узвар з медом і родзинками - сочиво. Варили сочиво (або кутю) з пшениці, гороху, рису, ячменю, заправляли медом, маковим, конопляним, соняшниковим або іншим пісним маслом. Зерно було символом життя, яке воскресає, а мед або солодка приправа означали солодке майбутнє блаженне життя.

Церква цього дня встановила піст. Саме звідси і пішла традиція варити кутю.

Міру посту віруючі визначають індивідуально. Цього дня, як і в Різдвяний святвечір, не куштують їжу до винесення свічки після Літургії вранці і першого причащання водохресної води.

У святвечір після літургії в храмах здійснюється велике освячення води. Водоосвячення називається великим через особливу урочистість обряду євангельської події, яка стала дійсним освяченням самого єства води через занурення в неї Бога в плоті.

Вода ця називається Агиасмою, або просто водохресною водою. Під впливом Єрусалимського статуту, з 11-12 століття водоосвячення відбувається двічі - і у Водохресний святвечір, і безпосередньо в свято Богоявлення. Освячення в обидва дні проходить однаковим чином, тому вода, освячена в ці дні, нічим не відрізняється.

Є благочестива традиція кропити цього дня водохресною водою своє житло.

Вважається, що освячена вода - це церковна святиня, яка вимагає до себе хорошого ставлення. Тоді вона не псується багато років. Традиційно її зберігають поряд з домашнім іконостасом, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Православні християни святкують Водохреще». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі