неділя, 07 травня 2017 10:28

Письменника звинувачують у богохульстві

Письменника звинувачують у богохульстві
Британського письменника Стівена Фрая поліція перевіряє за висловлювання про бога дворічної давнини

Поліція Ірландії проводить перевірку стосовно британського письменника і коміка Стівена Фрая згідно з місцевим законом "Про дифамацію" - про захист почуттів віруючих.

В лютому 2015 року Фрай, відомий як оригінальний мислитель і носій еталонної англійської мови, брав участь у програмі "Сенс життя" на ірландському телеканалі, пише ВВС.

На запитання ведучого Гая Бірна, що він сказав би Всевишньому у райських врат, Фрай відповів, що поцікавиться у бога, навіщо він створив світ повним несправедливості, бідності і болю.

Далі він заявив, що не може поважати настільки "примхливу, вузько мислячу й абсолютно егоїстичну істоту", і додав, що античні боги, принаймні, не претендували на всевідання і добрість.

Житель міста Енніс подав скаргу владі. І ось тепер, через два роки з ним зв'язався співробітник поліції і сказав, що за заявою проводиться перевірка, про що громадянин повідомив ірландській газеті Independent.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Актрису засудили до 26 років за богохульство

У свій час висловлювання Фрая викликали обурені коментарі в соцмережах з боку ірландських католиків. У зв'язку з цим він тоді заявив Бі-бі-сі, що не вважає образливими свої слова, оскільки вони не були спрямовані проти якоїсь конкретної релігії.

Закон 2009 року загрожує штрафом на суму до 25 тис. євро за "письмові та усні висловлювання, явним чином ображають предмети і поняття, які є священними для будь-якої релігії, і викликали гнів істотного числа її прихильників".

Прийняття закону його автори пояснювали прагненням зрівняти в правовому відношенні всі релігії, оскільки ірландська конституція 1937 року говорить про захист християнських цінностей, не згадуючи інші віросповідання.

Прес-служба ірландської поліції заявила Бі-бі-сі, що не коментує незавершені розслідування.

Газета Independent нагадує, що досі за законом 2009 року ніхто не притягувався до відповідальності, і сильно сумнівається, що у випадку з Фраєм справа дійде до пред'явлення офіційних звинувачень.

Зараз ви читаєте новину «Письменника звинувачують у богохульстві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі