Ексклюзиви
понеділок, 13 серпня 2018 21:45

Письменник розказав, як жити після війни

Письменник розказав, як жити після війни
Роман "Блокбастер" хорватського письменника Зорана Жмирича вийшов у видавництві "Фоліо" Фото:Yakaboo.ua

Роман "Блокбастер" хорватського письменника Зорана Жмирича вийшов в українському перекладі. Присвячений подіям, що відбувалися у Хорватії у 1991–1995 роках.

"Книжка популярна не тільки у Хорватії, але й у Боснії і Сербії. Це дуже важливо, бо всі ці три країни воювали між собою. "Блокбастер" — це універсальний антивоєнний роман. Несе в собі всім зрозумілі повідомлення. Навіть люди з Сербії, які воювали проти Хорватії, знаходять свої образи в цій книжці. Я писав її, як хорватський солдат. Але очікую, що в Україні її сприймуть через те, що вона написана універсальною мовою. Люди починають війну, а війна закінчує людей. Це універсальний месидж, бо біль однакова для всіх", - каже Зоран Жмирич.

Письменник без роздумів пішов воювати з сербами за незалежність Хорватії. В результаті був поранений. Протягом двох років проходив лікування. Десять років не міг нормально спати.

"Спочатку я не розумів, що відбувається. Моє покоління дивилося сербські фільми, слухало сербську музику. До того ми були однією державою — Югославією. Ніхто не думав про те, що хтось серб, а хтось хорват. Якоїсь миті ми захотіли самостійності. Нам здавалося, що це природня річ. Так само, коли діти виростають і оселяються окремо від своїх батьків. Але хтось з іншого боку вирішив, що так не правильно. І почалася війна, на нас напали. У той час ми були впевнені, що правда на нашому боці. А вони, в свою чергу, що на їхньому. Якби хтось припустив, що вони можуть бути не правими — війни не було б", - каже Жмирич.

Головний герой роману бере участь у конфлікті в Сербській Країні. З розпадом Югославії 1991-го ця частина Хорватії з православною більшістю оголосила незалежність. Сепаратисти збиралися приєднатися до Сербії. Письменник Зоран Жмирич змальовує побут на передовій, стосунки між бійцями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 найочікуваніших книжок Форуму видавців у Львові

"Якби я писав свою книжку відразу, як повернувся, вона була б зовсім інша. Війна — це не нормальна ситуація, яку переживаєш довго після того, як вона закінчиться. Знадобилося багато часу, щоб все це розкласти для себе і зрозуміти. Які цінності є справжніми. Зрозуміти, що немає такої високої цілі, заради якої можна було б послати на війну молоду людину. Ті люди, які кажуть, що така ціль існує — ніколи не були на війні", - каже письменник.

Роман був написаний в 2008 році. Через два роки його визнали одним з п'яти найкращих романів Хорватії. Також Жмирич був удостоєний двох літературних премій за кращу книгу і творчу працю.

"У Сербії і у Хорватії при владі люди, які мають користь від того, що ці народи між собою ворогують. Люди пов'язані з війною. Їм, щоб і далі залишатися при владі, треба постійно нагадувати своїм громадянам про війну. Майже тридцять років пройшло — а ми й далі про неї говоримо. Ніхто не говорить про майбутнє. Те, що починається після, гірше за війну. Людині не потрібно багато, щоб це зрозуміти. Минулого не існує. Воно залишилося поза нами. І майбутнього не існує, бо воно ще не прийшло. Існує лише те, що маємо зараз. Ми не преймаємося сьогодні, а озираємося на те, що відбулося. Через це не можемо йти вперед", - каже письменник.

Жмирич вважає, що можна написати антивоєнну книгу про бойові дії на Донбасі. Читач також не зможе зрозуміти, до якого "табору" належить головний герой. Для цього досить описати весь жах війни, відкинувши героїчний пафос.

"У Хорватії питали, чи довго планую писати про війну, чому не можу залишити її позаду. Відповів, що перейматимусь війною, доки у Хорватії будуть люди, які роблять з війною те, що роблять. Доки у Хорватії війну виставлятимуть, як щось святе і високе. При цьому повністю забуваючи про жертв. Тієї правди, яку розказують вони — я не приймаю. Зараз є плани, що один з найкращих сербських режисерів Серджен Драгоєвич зніматиме фільм за "Блокбасером". Сербський режисер зніматиме фільм хорватського письменника про війну між їх країнами", - каже Жмирич.

Роман "Блокбастер" Зорана Жмирича на сайті видавництва "Фабула" коштує 130 грн.

Літературний критик Юрій Володарський розповів про найбільші перемоги та поразки в українській літературі в 2017-му році.

Зараз ви читаєте новину «Письменник розказав, як жити після війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі