четвер, 31 серпня 2017 17:03

5 найочікуваніших книжок Форуму видавців у Львові
5

З 13 до 17 вересня у львівському Палаці Мистецтв та у понад 40 локаціях міста, відбудеться 24-й "Форум видавців". Літературний критик Андрій Мартиненко розповів про 5 найочікуваніших книжкових новинок.

Сергій Жадан "Інтернат", видавництво MeridianCzernowitz

Січень 2015 року. Донбас. Паша - вчитель однієї зі шкіл. Спостерігає, як лінія фронту наближається до його дому. "Інтернат" — не лише місце, де відбуваються події в романі. Це — метафора невкоріненості, розгубленості, невлаштованості та неприкаяності. Першоосновою для роману став "Луганський щоденник". Це нотатки вражень письменника з поїздки весною 2014-го року у Донецьк, Луганськ, Алчевськ, Перевальськ. Дія в книзі відбувається під час боїв за Дебальцево, у яких загинуло 179 українських вояків. Для сучасної української літератури вихід нового роману Жадана - подія. Минулого року він видав збірку віршів про війну на Сході "Тамплієри". Тепер читач очікує прозового, ширшого висвітлення цієї теми.

Автор: Cultprostir
  Сергій Жадан “Інтернат"
Сергій Жадан “Інтернат"

Маргарет Етвуд "Розповідь служниці", видавництво "Клуб Сімейного Дозвілля"

США зникли з карти світу. Країну зруйнував ядерний вибух, спричинений неконтрольованим використанням хімічних засобів. На звільнених територіях постала нова держава - Республіка Джілеад. В ній панує теократичний режим, який підтримують релігійні фундаменталісти. Жителі колишніх Штатів перетворилися на рабів-полонених, кожен з яких виконував відведену йому роль. Жінки, яким пощастило більше, тепер діляться на кілька категорій - дружини, "марфи" для роботи в домі і служниці. Служниця - має зачати від глави сімейства, якщо у нього не виходить запліднити дружину. Одна з них - 30-річна Джун. Колись у США в неї була родина — чоловік Люк, п'ятирічна донька і робота. У період формування нового режиму сім`я здійснила невдалу спробу втекти до Канади. Доля дитини й Люка і дотепер невідома. Сама ж вона потрапила до будинку багатої та впливової людини — одного з джілеадських Командорів. Мала народити йому дитину. А далі відправитися в іншу сім'ю, щоб нести аналогічні обов'язки там. У світі описаному Маргарет Етвуд у жінок більше немає нічого: ні імені, не власності, ні права вибору. Її тіло ретельно оберігали, доглядали. Тоді як її емоційними, соціальними, інтелектуальними, духовними запитами нехтували. Така собі жінка-посудина. Антиутопія "Розповідь служниці"- соціальна сатира, в якій Етвуд поєднує пуританську етику й елементи Старого Заповіту. Для українського читача книга досі знаходиться в тіні "1984" Джорджа Оруелла і "Прекрасного нового світу" Олдоса Гакслі. Роман екранізовулв у 1989 році режисер Фолькер Шлендорф. Цього року зняли серіал, який підвищив інтерес до роману.

Автор: galinfo.com.ua
  Маргарет Етвуд "Розповідь служниці"
Маргарет Етвуд "Розповідь служниці"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 іноземних гостей, що приїдуть на "Форум видавців"

Кейт Аткінсон "Руїни бога", видавництво "Наш Формат"

Найкращі твори про війну з'являються через десятиліття після її завершення. Обдумати й оформити літературно висновки війни на Донбасі українці ще не встигли. Поки маємо багато друкованих констатацію болю. Аткінсон написала про Другу світову через 72 роки після її завершення. В результаті твір став еталоном британської літератури. Головний герой Тедді Тодд ще юнаком хотів стати поетом. Писав ліричні віршики. Потім закінчив Оксфорд і пішов працювати на ферму, бо тяжка праця на свіжому повітрі його тішила. Ферм змінив багато, так подорожував. Та врешті мав повернутися до батьківського дому. Початок війни для молодого чоловіка став звільненням від буденності. Тедді став льотчиком й бомбардував цивільне німецьке населення. "Руїни бога" не стільки про війну, скільки про те, що робити із воєнним досвідом. Герой намагається зрозуміти як поєднати очевидний героїзм і жертовність Королівських повітряних сил і моральну спірність певних наказів. У мирні часи старі героїчні сюжети не вписуються в реальність, які і ті, хто були їх героями. Кейт Аткінсон показує, як жити після перемоги.

Автор: Лавка Бабуин
  Кейт Аткінсон "Руїни бога"
Кейт Аткінсон "Руїни бога"

Мартін Поллак "До Галичини. Про хасидів, гуцулів, поляків і русинів. Уявна мандрівка зниклим світом Східної Галичини та Буковини", видавництво "Видавництво 21"

Австрієць Мартін Поллак все життя мріяв відвідати Галичину. Вважав її закутком Габсбурзької імперії. Однак в часи СРСР це було неможливим. Тому Поллак вигадав її для себе. На основі архівних джерел, книжок, спогадів написав книжку про Галичину перед Першою світовою. В ній розповів про Перемишль і Дрогобич, Стрий і Коломию, Жаб'є й Нагуєвичі, Чернівці й Броди, називаючи ці міста на німецький манір. Видав у 1984-му. На той час австрійці, як і європейці загалом, територію Галичини сприймали, як напівміфічний світ, населений невідомими чудовиськами. За детальне дослідження регіону ніхто й не думав братися. Поллак здійснив дистанційну подорож нашими землями. З книжки дізнаємось , якими їх побачив європейський інтелектуал.

Автор: Книги XXI
  Мартін Поллак "До Галичини. Про хасидів, гуцулів, поляків і русинів. Уявна мандрівка зниклим світом Східної Галичини та Буковини", видавництво "Видавництво 21"
Мартін Поллак "До Галичини. Про хасидів, гуцулів, поляків і русинів. Уявна мандрівка зниклим світом Східної Галичини та Буковини", видавництво "Видавництво 21"

Василь Шкляр "Троща", видавництво "Клуб Сімейного Дозвілля"

На камінній лаві на цвинтарі сидить чоловік. Забрів туди випадково, хотів подумати в тихому місці. На плиті прочитав надпис "Тимчак Михайло Степанович 1924 — 1972". Так звали його друга, який загинув ще 1947-го. Та на фото дійсно був його товариш у військовому френчі, на плечах — офіцерські погони, на грудях — орден Червоної Зірки. Обидва колись були вояками УПА. Роман написаний з реальних подій 1947 року, коли українська повстанська армія припинила відкриту збройну боротьбу і відійшла в підпілля. Після "зустрічі" зі своїм другом, головний герой перебирає в пам'яті події того часу. Романи Василя Шкляра викликають незмінний ажіотаж одразу після своєї появи, а навколо стендів з ними часто утворюються чималі черги. І схоже, новий роман не стане винятком. За словами самого автора, "Троща" написана для того, аби показати світові, що українці не змирилися з режимом, і продовжують боротьбу, як і раніше.

Автор: Книжный Клуб
  Василь Шкляр "Троща"
Василь Шкляр "Троща"

Ще 5 найбільш очікуваних книжок на Форумі видавців у Львові шукайте на сторінках журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «5 найочікуваніших книжок Форуму видавців у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі