субота, 10 березня 2018 21:45

Микола Губенко не хотів грати Тараса Шевченка українською: 6 фільмів про Кобзаря
9

Сцена з фільму "Сон" 1964 року.
Фото: Gazeta.ua
Амвросій Бучма у ролі Тараса Шевченка
Сергій Бондарчук у ролі Тараса Шевченка.
Сцена з фільму "Тарас Шевченко" 1951 року.
У фільмі "Тарас Шевченко" 1926 року використали ефект накладення кадрів.

Про фільми, присвячені життю Тараса Шевченка, розмовляємо з кінокритиком Сергієм Тримбачем.

"Тарас Шевченко", 1926 рік
Режисер: Петро Чардинін

Це перший художній фільм про Кобзаря. Ще триває епоха німого кіно. Тому картина супроводжується субтитрами. Художнім оформленням займався художник Василь Кричевський. Його часто запрошували на знімальні майданчики, бо вмів добре відтворювати в кадрі побут, культурні реалії різних історичних періодів. Наприклад, спеціально для фільму пошили тисячу комплектів одностроїв епохи царя Миколи І.

Недолік фільму в тому, що він намагається розповісти історію життя Шевченка якомога повніше. Від дитинства до самої смерті. Відзняли дві серії. Стрічка вийшла затягнутою, обтяженою подіями. Тому не для всіх сучасних глядачів вона буде цікавою. Більший інтерес цей фільм становить для кіноманів. Лише поява на екрані Амвросія Бучми, який зіграв Шевченка, приведе прихильників кіно у захват. Бучма — один з найбільш яскравих акторів ХХ століття. Більш відомий як театральний. Був одним із провідних артистів у трупі "Березіль" Леся Курбаса. Однак на час зйомок "Тараса Шевченка" вже покинув сцену, протягом 5 років працював виключно в кіно.

Автор: Gazeta.ua
  Амвросій Бучма у ролі Тараса Шевченка
Амвросій Бучма у ролі Тараса Шевченка

"Малий Тарас", 1926 рік
Режисер: Петро Чардинін

Частину картини "Тарас Шевченко" про дитинство майбутнього поета випустили окремим фільмом і представили як стрічку для дітей. Шевченка в дитинстві втілив одеський школяр Василько Людвинський.

На випуску окремого фільму наполягла Маргарита Барська, дружина Чардиніна . Вона марила тим, щоб знімати дитяче кіно. Згодом розлучилася з чоловіком, поїхала до Москви. Там зняла досить успішний фільм для дітей "Рваные башмаки". А от "Малий Тарас" не вийшов надто вдалим, бо був зробленим наспіх.

"Тарас Шевченко", 1951 рік
Режисер: Ігор Савченко, Олександр Алов, Володимир Наумов

Стрічку зняли в так званий період "малокартиння". У післявоєнні часи в СРСР на кінематографі економили, знімали до 10 фільмів на рік. Однак вимоги до стрічок були високими. Зокрема й до ідеологічної складової.

Режисер фільму Ігор Савченко помер 44-річним, не закінчивши фільм. Цю справу завершили його учні. Савченко мав слабке здоров'я. Не витримав тиску цензури. У ЦК вимагали внести до фільму правки, які часом суперечили реальній біографії Кобзаря.

На відміну від фільму Чардиніна, взяли окремий період життя Шевченка, а саме 1841-1859 роки. Тоді поет приєднався до Кирило-Мифодіївського братства, через що згодом його відправили у заслання на 10 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Голосом Андрія Середи Тарас Шевченко промовляє, як до брата": 7 пісень на вірші Кобзаря

У стрічці Шевченка змалювали як предтечу комуністичної ідеології, носія "братніх" почуттів українців до росіян. При перегляді фільму варто відкидати це. Треба розуміти, що Шевченко був прямою протилежністю цього. Найкращі епізоди фільму — це часи солдаччини Шевченка, де немає ідеологічного флеру.

Головну роль виконав Сергій Бондарчук. Сталін після перегляду фільму сказав про актора: "Истинно народный артист". Після цього Бондарчука нагородили званням народного артиста СРСР, пропустивши етапи заслуженого і народного артиста УРСР.

"Сон", 1964 рік
Режисер: Володимир Денисенко

Фільм побудували на переплетенні сучасного з минулим, дійсності з вигадками. Перебуваючи у в'язниці, Шевченко пригадує роки, прожиті в кріпацтві. Роздумує про Україну і свободу. Є елементи фантастики: наприкінці фільму Шевченко проходить коридором, де з'являються герої його поем. Через нагромадження цих прийомів історія може здатися дещо хаотичною. Стрічка багато втратила через недосконалу роботу оператора.

Сценарій до фільму написав поет Дмитро Павличко. Якось у розмові він зізнався, що на роль Шевченка розглядали і його кандидатуру. Спочатку Шевченка мав грати російський актор Микола Губенко. Однак артист побив глека з режисером через відмову зніматися українською мовою. Тоді звернулися до Павличка. Для експерименту вдягнули його у сценічний костюм і відвезли на Хрещатик. Ніхто не звертав уваги. Вирішили, що на Кобзаря він не дуже схожий.

Тараса Шевченка втілив актор Іван Миколайчук, на той час студент. Це була його перша роль у кіно. Паралельно брав участь у фільмі Сергія Параджанова "Тіні забутих предків", де зіграв Івана Палійчука.

"Тарас Шевченко. Заповіт", 1992-2005 роки
Режисер: Станіслав Клименко

У 12-серійному документальному серіалі події з життя поета проілюстрували художніми вставками. Це зробили для полегшення перегляду, пожвавлення оповіді. Хоча в сучасному кіно такий прийом не є дивиною.

Ведучим програми був Богдан Ступка. На роль Шевченка покликали Тараса Денисенка, батько якого знімав фільм "Сон". Мати актора Наталія Наум в одному з епізодів зіграла княгиню, матір аристократки Варвари Рєпніної, яку кохав Шевченко. А у "Сні" Наум втілила образ іншої пристрасті поета - швачки Ядвіги Гусаковської.

"Поет і княжна", 1999 рік
Режисер: Станіслав Клименко

Клименко, автор документального серіалу про Шевченка, вирішив показати історію стосунків між Тарасом Шевченком та Варварою Рєпніною в окремому художньому фільмі. З-поміж усіх картин про поета, ця найбільше розкриває його невідомий бік.

Шевченка знаємо як пророка, борця, людину з сильною громадянською позицією. Однак він був ліриком, живою людиною. Жінки завжди привертали його увагу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кобзар постійно нагадував, що росіянам не можна довіряти": 6 ознак української нації, сформованих Тарасом Шевченком

Рєпніна була нащадком останнього гетьмана Лівобережної України Кирила Розумовського. З Шевченком познайомилася у Яготині на Київщині, коли Шевченко приїхав малювати її портрет. Між ними виникли романтичні почуття, але стосунки не склалися через різний соціальний статус.

Роль Тараса Шевченка вдруге зіграв Тарас Денисенко, бо працював з режисером у його документальному циклі.

Автор: inter.ua
  Кадр з фільму "Поет і княжна".
Кадр з фільму "Поет і княжна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Червона кімната і чай з ромом - маловідомі факти з життя Тараса Шевченка

Український сценарист та режисер Олександр Денисенко зняв фільм "Тарас. Повернення". В основу сюжету поклав три місяці з життя Шевченка під час заслання в Казахстані. Від друзів з Петербурга дізнається, що його помилував цар Олександр ІІ. Але керівництво фортеці, в якій був ув'язнений поет, не поспішає відпускати його на волю. Стрічка має вийти в прокат в 2018 році. Паралельно готують телевізійну 4-х cерійну версію картини .

Зараз ви читаєте новину «Микола Губенко не хотів грати Тараса Шевченка українською: 6 фільмів про Кобзаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі