Ексклюзиви
пʼятниця, 09 березня 2018 08:10

"Кобзар постійно нагадував, що росіянам не можна довіряти": 6 ознак української нації, сформованих Тарасом Шевченком

Автор: Радіо Свобода
  "Шевченко заклав програму української самостійності", - каже письменник Василь Шкляр.
"Шевченко заклав програму української самостійності", - каже письменник Василь Шкляр.

Про вплив Тараса Шевченка на формування української нації розмовляємо з письменником Василем Шклярем.

Нагадував, що росіянам не можна довіряти

Тарас Шевченко бачив інакшість своєї нації — що це люди іншого менталітету і духу. "Москалі — чужі люде, роблять лихо з вами" — відомі рядки з поеми "Катерина". У "Невольнику" поет писав, що "москалі і світ божий в путо закували". Зараз переконуємося у правильності цих слів.

На це цікаво подивитися, провівши паралель з Миколою Гоголем. Він пропагував космополітичні ідеї. Вважав, що російська мова має бути спільною для всіх слов'ян — навіть чехів, сербів. Письменник не дуже добре відгукувався про творчість Шевченка, бо він писав українською. Підозрюю, що у глибині душі Гоголь заздрив поету. Бо Шевченко зміг піти на жертву заради своїх переконань. Поки Гоголь їздив на царські гранти грітися під італійським сонечком, то Тарас пішов у неволю, і це був свідомий вибір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шевченко намалював човен на стіні, стрибнув у нього — і поплив"

Показав, що українці можуть бути успішними

Життєпис Тараса Шевченка — приклад великого успіху. Це взірець того, наскільки високо людина може піднятися над обставинами, якими б складними вони не були. Шевченко народився у неймовірно не сприятливих для успіху умовах. Був сиротою і кріпаком. Не мав жодної підтримки. Це звучало як вирок. Але завдяки своєму таланту зміг заручитися підтримкою тодішньої російської інтелігенції: Карла Брюллова, Василя Жуковського, Олексія Венеціанова. Вони його помітили завдяки хисту до малярства. Навіть не підозрювали, що в ньому ховається геніальний поет.

Після заслання Шевченко декламував вірші на літературних читаннях у Пасажі. Крім нього виступали російські письменники Федір Достоєвський, Володимир Бенедиктов, Григорій Писемський. Їхні сучасники писали, що публіка всіх приймала добре, але Шевченко серед усіх зірвав найбільші овації.

Автор: Видавець Корбуш
  1859-го Тарас Шевченко сфотографувався з друзями. Серед них - історик Олександр Лазаревський, чиновник Михайло Лазаревський, художник Григорій Честахівський.
1859-го Тарас Шевченко сфотографувався з друзями. Серед них - історик Олександр Лазаревський, чиновник Михайло Лазаревський, художник Григорій Честахівський.

Обґрунтував право на самостійність України

У ті часи Україну називали Малоросією, а її жителів — хохлами. Шевченко ж називав батьківщину Україною. Про українців казав, що вони є нащадками козаків. У своїй творчості Шевченко заклав програму української самостійності. "У своїй хаті своя правда, і сила, і воля", — писав він у поемі "І мертвим, і живим". Часто право України на незалежність поет приховував у метафорах, але їхнє значення чітко прочитується.

Написав кодекс української честі

Шевченків "Кобзар" — це книга на всі часи. Дає українцям поради, як поводитися у будь-яких ситуаціях. "У всякого своя доля. І свій шлях широкий", "Хто матір забуває, того Бог карає", "І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь", — ці слова звучать так, ніби вони написані сьогодні.
У "Кобзарі" можна знайти чимало пророцтв. Шевченко писав: "Повіє новий огонь з Холодного Яру". А потім під час Української революції 1917-го саме у Холодному Яру прокинулася повстанська боротьба проти московської окупації.

Автор: Видавець Корбуш
  Збірка віршів Тараса Шевченка "Кобзар" вийшла друком в 1840 році. Після її появи поета почали називати Кобзарем.
Збірка віршів Тараса Шевченка "Кобзар" вийшла друком в 1840 році. Після її появи поета почали називати Кобзарем.

Після Шевченка українці чекають на нового месію

Шевченко серед українців став легендарним за життя. Селяни знали його вірші напам'ять. Як народну творчість передавали їх з вуст у вуста.

У нас українці називають Шевченка просто Тарасом. Як і до Бога, звертаються до нього на "ти". В інших культурах такого не бачив. Скажімо, росіяни на Пушкіна не "тикають" і Сашком не називають.

Сакральність постаті Шевченка настільки увійшла у свідомість народу, що заборонити творчість поета не наважувалися навіть більшовики. Хоча намагалися по-своєму трактувати його ідеї, називали його революціонером-демократом.

Так склалося, що в українців є постійний запит на ідейного лідера. Зараз в суспільстві відчувається зневіра у нинішній владі, розчарування через соціальну несправедливість. Очікують на появу політика, який би побудував нову систему суспільних взаємин. Рядки про це є в одному з Шевченкових віршів: "Коли ми діждемося Вашингтона з новим і праведним законом? А діждемось-таки колись".

Став основоположником сучасної української мови

Першим в українській літературі живою народною мовою почав писати Іван Котляревський. Але після "Енеїди" лише невелика частина митців почала вдаватися до розмовного стилю письма. Саме Тарас Шевченко заклав підвалини для розвитку сучасної літературної мови. Своєю творчістю поет зміг показати красу і милозвучність української. Вже після Шевченка народною мовою почали видавати пресу, ставити вистави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Англомовний Шевченко став нашим бестселером" - видавець Максим Ходак

Український актор Тарас Денисенко двічі грав Тараса Шевченка - у циклі документальних фільмів "Тарас Шевченко. Заповіт" (1992-2005) та художній стрічці "Поет і княжна" (1999). "Коли я у 17 років їхав учитися до Москви, батько подарував мені "Кобзаря" і підписав, що це друга Біблія українського народу. У Росії бракувало спілкування зі своїми. Більшість українців у ВДІКу були стукачами. Залишалося читати Шевченка. Принаймні ти знав, що він на тебе анонімку не напише", - розповідав актор.

Зараз ви читаєте новину «"Кобзар постійно нагадував, що росіянам не можна довіряти": 6 ознак української нації, сформованих Тарасом Шевченком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі