Ексклюзиви
вівторок, 10 квітня 2012 13:19

Напередодні Великодня українцям не радять купувати м'ясо на стихійних ринках

Напередодні Великодня українцям не радять купувати м'ясо на стихійних ринках
Небезпека стихійних ринків зростає з потеплінням. Фото: poltava.pl.ua

Напередодні Великодніх свят та приходу теплої пори року загроза шкоди від стихійної торгівлі різко зростає.

Про це сьогодні на прес-конференції заявив начальник відділу організації державної санепідемстанції України Віктор Ляшко.

"Стихійна торгівля виникає усюди, де є велике скупчення людей. Коли люди йдуть на роботу або з роботи, вони можуть купити вже готову продукцію домашнього приготування або напівфабрикат. Але в даному разі потрібно пам'ятати, що ці харчові продукти не проходять державну санітарну експертизу, тож ми не гарантуємо, що вживаючи їх ви не одержите також інфекційне захворювання", - нагадав він.

Ляшко також зазначив, що особливо небезпечними продуктами у точках стихійної торгівлі є молочні продукти, готова кулінарна продукція та м'ясо водоплавної птиці, особливо, подрібнене м'ясо або фарш.

"В разі купівлі подрібненого м'яса споживач може легко й швидко поширити сальмонельоз. Адже сальмонела перебуває у лімфатичних вузлах тварини, при переробці м'яса бактерії поширюються по всьому продукту і вже ціла страва з такого м'яса стає зараженою", - пояснив епідеміолог.

Окрім загрози гострих кишкових інфекційних хвороб, гельмітозів та небезпечних нітратів, споживання продуктів "з асфальту" загрожує споживачеві також отруєнням свинцем, яке спричиняє вже більш серйозні наслідки.

"На вулицях міста повно солей тяжких металів. Якщо просто біля дороги продаються продукти харчування - вони накопичують в собі ці солі. Одну дозу в 10 мг організм людини може й виведе через деякий час, але й це - важка доза. Тож якщо людина регулярно харчується тим, що купує на стихійних ринках, це може призвести до паралічу та невідворотних змін в організмі." - зазначив Віктор Ляшко.

Зараз ви читаєте новину «Напередодні Великодня українцям не радять купувати м'ясо на стихійних ринках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути