понеділок, 18 липня 2011 00:30

Три відра маслюків назбирала за чотири години

Автор: фото: Юрій ІВАНОВ
  Наталія Чунис показує маслюки, які назбирала у лісі біля села Тернівщина Полтавського району
Наталія Чунис показує маслюки, які назбирала у лісі біля села Тернівщина Полтавського району

Після сильних дощів у лісі за селом Тернівщина поблизу Кротенок Полтавського району виросла велика кількість маслюків.

— Стільки грибів улітку давно не було, — розповідає жителька села Кротенки Наталія Чунис, 26 років. — Учора назбирала із мамою три відра маслят. Сьогодні — два з половиною. Це все за 4 години.

Грибники у лісі конкурують. Не підходять близько одне до одного.

— Сьогодні людей було більше ніж учора. Мабуть, слухи про грибні місця розходяться швидко, — продовжує. — Із друзями ми ходили поодинці. Зідзвонювалися лише, щоб не заблукати.

У родині Чунисів збирають білі гриби, польські, опеньки, рядовки, лисички.

— Збирати гриби не так і легко. Доки обходиш ліс і понагинаєшся. Маленькі ми консервуємо. А великі проварюємо та заморожуємо. Потім дістаєш, як свіжі.

Полтавець Андрій Білокінь, 35 років, у лісі з друзями влаштували змагання. Хто більше назбирає грибів.

— Я переміг, — усміхається. — Збираю гриби ще з дитинства. У траві ростуть великі маслята. Біля хвої — маленькі. Буває, трапляються і цілі грибні сім'ї по 50 і більше штук. Відкрию секрет. Треба шукати на видних місцях. Бо там ніхто чомусь не дивиться. Одразу біжать у гущавину.

Андрій радить перед тим як зайти у ліс, визначити сторони світу.

— Уявно проводжу пряму лінію. Наприклад, від великої сосни до галявини лісу. Тоді знаю, що не заблукаю. І по одному й тому ж місці не буду тупцюватися. Без орієнтирів у лісі починаєш кружляти. Бо права нога робить крок більший, ніж ліва. Якщо заблукали, то прислухайтесь і вийдете до людей. Також треба рухатися лісовою дорогою. На ній можуть бути сліди машин. Вони і приведуть до населеного пункту.

Грибним місцем у цих краях вважають також ліс біля села Яцинова Слобідка поблизу кар'єра.

— У селищі Решетилівка в лісі грибників більше, ніж грибів, — говорить місцева Лариса Ярмак, 48 років. — Учора ходила сама. Знайшла два великих підосиновики. Хіба за людьми втовпишся? Мої знайомі їздили в білоцерківський ліс, то там збирають в основному білі гриби. Просто величезні. Один привезли мені. Я зважила — 800 грамів. На днях плануємо поїхати в Шилівку. Говорять, що там зараз сила грибів.

Лариса Ярмак за освітою лікар. Каже, гриби треба збирати уважно.

— Якщо є сумнів, що це не той, краще не брати. Не треба жаднічати. Не збирайте гриби біля трас, залізничних шляхів або заводів. Вони вбирають у себе все шкідливе. Не слід брати підгнилі або старі. Найлегше збирати маслят. Вони мають коричневу голівку, до якої все липне. Якщо під голівкою — гармошка, то отруйний.

— Грибів сила. В яреськівському лісі назбирали два відра білих, — розповідає 30-річна Ніна Аксельрод із села Яреськи Шишацького району. — Через один білий гриб навіть перечепилася. Ледве не впала.

Жінка говорить, в їхньому районі багато грибів ще й у селі Федунка.

У Полтавському районі в селі Верхоли збирають білі гриби. У Хорольському районі в селах Мусіївка та Радьки — маслюки. У Гадяцькому районі в соснових лісах сіл Вельбівка, Лютенька, Бобрик є маслюки, білі та польські гриби.

120

Стільки гривень коштує на стихійному ринку біля Південного вокзалу в Полтаві 10-літрове відро білих грибів. За 5-літрове просять 55 грн. Ці гриби найдорожчі. За 10-літрове відро маслюків просять до 50 грн. Можна торгуватися. Після 11.00 ціни на 15–20 грн зменшують. Більшість грибників поспішають на електричку.

 

Зараз ви читаєте новину «Три відра маслюків назбирала за чотири години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути