На єдиному в області дрібногуртовому ринку живої худоби у Жашкові поменшало продавців. Директор 49-річний Василь Поліщук каже, що тварин почали збувати поза ринком:
— Перекупники беруть худобу просто з дворів за безцінь. Тварини не проходять ветсанекспертизи. Перепродують їх у Київ чи інші міста. Мають свої нелегальні бійні, при цьому не сплачують податків і не мають дозволів. Працюють за дзвінком. Ми пробували організувати грузове таксі для тих, хто не має автомобіля, а хоче привезти худобу до нас. За мінімальну ціну. Охочих не знайшлося.
20 лютого о 6.00 на торговій площі у два ряди стоять до 40 машин. Надворі -15°С. Кожне авто з критим причепом, у середині малі поросята. Дехто продає з багажника. Ціни від 450 грн за пару. Найдорожчих свиней віддають по 800 грн за пару.
Покупці сходяться близько сьомої.
— Ми з дідом завжди купляли по четверо поросят, — каже Марія Павлівна, 80 років, із села Тетерівка Жашківського району. — Цього разу взяли двох, бо зерно дороге. Віддали 500 гривень.
Торговці говорять, що рік тому за кілограм живої ваги платили 20 грн. Пару поросят можна було продати за 1000 — 1300. Покупців вистачало. Зараз м'ясних свиней віддають по 12,5–13 грн/кг, сальних — 8,8–10, телят — 13–16.
На одній з околиць Жашкова є стихійний базар худоби. Продавці кажуть, що торгують тут, бо не хочуть платити ринковий збір. За одну голову молодняка на дрібногуртовому беруть 15 грн, за дорослу тварину — 30.
— Міліція нас ганяє, — говорить один із торговців. Ім'я називати відмовляється. — Я теж їздив на той базар. Поросят продавав. Продав не продав, а ринковий збір плати.
Дрібногуртовий ринок худоби працює у Жашкові 10 років. Торги проводять тричі на тиждень. У неділю продають молодняк. У понеділок і четвер — дорослих свиней та велику рогату худобу. З'їжджаються торговці з Черкащини, Вінниччини, Київщини та Житомирщини. 2006-го на базарі збудували забійний цех. Зараз він не працює, бо забивають її переважно на подвір'ях. Також зупинився ковбасний цех.
Коментарі