четвер, 24 лютого 2011 18:31

Продавці худоби не хочуть платити ринковий збір

На єдиному в області дрібногуртовому ринку живої худоби у Жашкові поменшало продавців. Директор 49-річний Василь Поліщук каже, що тварин почали збувати поза ринком:

— Перекупники беруть худобу просто з дворів за безцінь. Тварини не проходять ветсанекспертизи. Перепродують їх у Київ чи інші міста. Мають свої нелегальні бійні, при цьому не сплачують податків і не мають дозволів. Працюють за дзвінком. Ми пробували організувати грузове таксі для тих, хто не має автомобіля, а хоче привезти худобу до нас. За мінімальну ціну. Охочих не знайшлося.

20 лютого о 6.00 на торговій площі у два ряди стоять до 40 машин.  Надворі -15°С. Кожне авто з критим причепом, у середині малі поросята. Дехто продає з багажника. Ціни від 450 грн за пару. Найдорожчих свиней віддають по 800 грн за пару.

Покупці сходяться близько сьомої.

— Ми з дідом завжди купляли по четверо поросят, — каже Марія Павлівна, 80 років, із села Тетерівка Жашківського району. — Цього разу взяли двох, бо зерно дороге. Віддали 500 гривень.

Торговці говорять, що рік тому за кілограм живої ваги платили 20 грн. Пару поросят можна було продати за 1000 — 1300. Покупців вистачало. Зараз м'ясних свиней віддають по 12,5–13 грн/кг, сальних — 8,8–10, телят — 13–16.

На одній з околиць Жашкова є стихійний базар худоби. Продавці кажуть, що торгують тут, бо не хочуть платити ринковий збір. За одну голову молодняка на дрібногуртовому беруть 15 грн, за дорослу тварину — 30.

— Міліція нас ганяє, — говорить один із торговців. Ім'я називати відмовляється. — Я теж їздив на той базар. Поросят продавав. Продав не продав, а ринковий збір плати.

Дрібногуртовий ринок худоби працює у Жашкові 10 років. Торги проводять тричі на тиждень. У неділю продають молодняк. У понеділок і четвер — дорослих свиней та велику рогату худобу. З'їжджаються торговці з Черкащини, Вінниччини, Київщини та Житомирщини. 2006-го на базарі збудували забійний цех. Зараз він не працює, бо забивають її переважно на подвір'ях. Також  зупинився ковбасний цех.

Зараз ви читаєте новину «Продавці худоби не хочуть платити ринковий збір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути