середа, 09 січня 2019 18:04

Куди дивиться Мона Ліза — відкриття учених

Куди дивиться Мона Ліза — відкриття учених
Мона Лізаоднозначно не дивиться на свою аудиторію Фото: thebabel

Учені розкрили секрет так званого "ефекту Мони Лізи".

З'ясували, що з самою Моною Лізою він не пов'язаний, пише theБабель.

Всесвітньо відома картина Леонардо да Вінчі дала назву науковому феномену — "ефект Мони Лізи". Коли у глядача створюється враження, що суб'єкт зображення завжди дивиться прямо на нього, незалежно від того, де він стоїть.

Насправді, кажуть дослідники, об'єкт картини дивиться приблизно на 15 градусів праворуч — можливо, на праве вухо або через плече.

Гернот Хорстманн, доцент в Центрі передового досвіду Університету Білефельда і Себастьян Лот, науковий співробітник, попросили 24 учасників оцінити погляд Мони Лізи. Дослідники відображали картину на екрані комп'ютера і просили учасників виміряти напрямок погляду. Відстань між учасниками та екраном комп'ютера залишалася незмінною — 66 см.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Працівник музею вкрав картину Леонардо да Вінчі

Дослідники змінювали розмір і видиму область картини, щоб визначити, чи впливали на сприйняття погляду Мони Лізи певні елементи її особи. Учасникам запропонували відреагувати на картину з різними ступенями збільшення — від 30 до 70%. Учасники дослідження визначали погляд Джоконди направленим під середнім кутом 15,4 градуси праворуч. Мона Лізаоднозначно не дивиться на свою аудиторію.

Італія може зірвати виставку у столиці Франції Парижі до 500-ліття з дня смерті художника епохи Відродження Леонардо да Вінчі. Відмовляються надати його картини для експозиції у Луврі. Пояснюють тим, що Франція привласнює собі італійського митця.

Зараз ви читаєте новину «Куди дивиться Мона Ліза — відкриття учених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі