четвер, 15 березня 2012 11:04

"Кіно офіційно знято на бюджетні гроші Кремля", - грузинський журналіст

"Кіно офіційно знято на бюджетні гроші Кремля", - грузинський журналіст
Кадр з фільму

Заборонити показ стрічки російського режисера Джаніка Файзієва про військовий конфлікт в Південній Осетії "Серпень. Восьмого" вимагає громадська організація "Свобода". Мовляв, цей фільм може стати причиною розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Ми запитали спецкора "Грузія Online" в Україні Роланда Мікіані як на цю стрічку реагують в Грузії.

Як цей фільм сприймають у Грузії?

- Абсолютно негативно. Він все ставить до гори ногами, там агресор Росія показаний жертвою, а жертва Грузія - агресором. Це коли уже абсолютно всім відомо, що Росія більше 2 років готувала це вторгнення для вирішення своїх проблем. Геополітка - не дати Грузії інтегруватися до Євроатлантики, геоенергетики - альтернативні енергокоридори до Європи й локальна - не дати Грузії мирно вирішити так звані конфлікти. Майте на увазі, що насправді грузино-осетинського конфлікту нема, в Грузії мешкають десятки тисяч осетин, у нас осетин міністр енергетики, осетини працюють в штабі збройних сил, в адміністрації президента, як то кажуть, від чоботаря до міністра.

Які у вас враження від фільму?

- Тут навіть вражень нема. Типова пропаганда дуже поганого путінського режиму. Художні якості я залишаю поза увагою. Це взагалі мене не цікавить в контексті цього кіно-лайна. Брехня щодо Грузії, брехня щодо власне Росії. Але, є правда в цьому кіно: "иначе мы бы потеряли Кавказ" і "мы победили" - йдеться у ньому. Дійсно, Росія втрачає Кавказ і це все - лише конвульсії. А щодо "мы победили" - так, тимчасово.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Заборони тільки підвищують інтерес до інформаційної продукції" - експерт

Росія окуповує 20% території Грузії. Уявіть, що Росія окуповує 20% України. Це значний удар по всіх сферах життя країни. Окуповано чи не найкращу частину країни - мою малу Батьківшіну – Абхазію. За умов проведення там реформ, вона могла приносити в бюджет мільярд доларів. У нас майже 500 тисяч біженців, це все дуже важке навантаження на країну й дуже її послаблює, що Росії і треба.

Наскільки правдиво показані у фільмі події 2008-го року?

- Кіно офіційно знято на бюджетні гроші Кремля, є пропагандою і це визнає більшість українських експертів. Російський фільм "Серпень. Восьмого" є продовженням інформаційної війни проти Грузії. Людина не обтяжена українським патріотизмом, є потенційним носієм кремлівського "русского мира". От це "кіно" саме на таких і розраховано. Аби потенційного носія підросійськості, перетворити на активного. Потім такий громадянин зненавидить свою незалежну країну і захоче приєднатися до Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців просять проявити нацгордість й не ходити на фільми, дубльовані російською мовою

Чи варто, на Вашу думку, заборонити його до показу?

- Категорично треба заборонити публічний показ. Путін-Кремль хоче вчергове "как гиена пометить территорию и показать кто тут хозяин". Якщо Україна має відчуття національної гідності, якщо вона держава, якщо вона окремий суб'єкт, повинна заборонити показ. Не можна дозволяти на 100% антиукраїнському Путіну робити таке. Взагалі, це багатьох фільмів і серіалів стосується про героїв НКВД-десантников-ментов-бандитов. А їх безперервно крутять по усім каналам. Азербайджан та Молдова показали, що вони нація і пропаганда Путіна там не проканає.

Зараз ви читаєте новину «"Кіно офіційно знято на бюджетні гроші Кремля", - грузинський журналіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі