четвер, 14 липня 2011 16:39

Ікона, яку вкрали 27 років тому, повернулася в музей

Ікону ХVІ століття "Покров Богородиці" виставляють від сьогодні у львівському Національному музеї ім. Андрея Шептицького. 1984 року її викрали з фондосховища музею.

- Твори зберігалися у Вірменському соборі, - каже директор музею Ігор Кожан. - Зловмисники проламали стіну і винесли 23 ікони. Дев'ять з них міліція знайшла наступного року. Ще одну повернули у 2007-му завдяки сприянню посольства Німеччини в Україні. Де є ще одинадцять творів, невідомо.

Минулого року ікона опинилася у російського бізнесмена Ігоря Возякова. Він збирає мистецькі твори вже 15 років. На основі свої колекції створив музей "Дім ікони" у Москві. У кого і за скільки придбав "Покрову", не говорить. Львівському музею ікону передав безкоштовно.

- При формуванні "Дому ікони" я придбав чимало творів у Європі, - говорить. - Ця ікона одразу викликала підозру. Вона не світилася при технічному аналізі. Виявилося, що ззаду має замальований свинцевою фарбою інвентарний номер. Стало зрозуміло, що ця річ крадена. Через експертів з'ясували, що вона зі Львова. Вийшли на міліціонера, який розслідував ту справу, зв'язалися з дирекцією музею.

Ікона потрапила до збірки 13 липня 1908 року. У селі Дубровиці Яворівського району її відшукав тодішній директор музею Іларіон Свенцицький. Ікону оцінюють у 350 тис. доларів США.

- Це один з небагатьох творів іконопису ХVI століття, який можна точно ідентифікувати щодо часу створення та авторства, - говорить мистецтвознавець Марія Гелитович. - Вона належить пензлю іконописця Дмитрія, що працював у 1560-х роках. Також її унікальність полягає в тому, що з того часу у нас майже не збереглося пам'яток з таким сюжетом.


Зараз ви читаєте новину «Ікона, яку вкрали 27 років тому, повернулася в музей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі