четвер, 24 грудня 2020 17:03

"Головний герой агресує і постійно кудись спішить" - критик про фільм "Додому"

Автор: Валерій Шмаков
  Мар'яна Янкевич
Мар'яна Янкевич

"Українці кримських татар не розуміють. Їм незрозуміло, чому багато кримли залишилися зараз у Криму. Ми не розуміємо, чому татари проти одруження своїх дітей з іншими націями. Це зумовлено історією і релігією: кримли - мусульмани", - говорить кінокритик Мар'яна Янкевич аналізуючи фільм Нарімана Алієва "Додому"(2019).

"У кримського татарина Мустафи помирає син Назім. Батько приїжджає до Києва, куди його два сини поїхали після анексії Криму, аби повернути молодшого сина Аліма додому, а старшого поховати на батьківщині в Криму згідно з мусульманськими традиціями.

Цей фільм дає змогу зрозуміти кримських татар, "кримли". Я про них до цього фільма нічого не знала. Коли ж подивилася фільм, була зла, бо я його не зрозуміла. Я дратувалася від логіки персонажа, від логіки його дій. Чому він це робить? Він якийсь негативний злий персонаж – думала я.

Коли подивилася фільм, була зла, бо я його не зрозуміла. Я дратувалася від логіки персонажа, від логіки його дій. Чому він це робить?

Вражає відмінність менталітетів, іншого погляду на життя між кримли і українцями. Для кримли дуже важлива сім'я і зв'язок поколінь. У них сім'ї одна біля одної живуть і спілкуються. Вони неймовірно поважають своїх старших. Завдяки закритості своєї спільноти кримські татари зберегли себе як націю. Вони були виселені з Криму в 1940-1950-х і повернулися на батьківщину тільки в 1990-х і зберегли свою автентичність. На жаль, зараз вона пропадає. Молоде покоління вже не розуміє мову кримських татар. Або розуміють на слух, але говорити вже не можуть. І це велика трагедія для нації.

  Кадр з фільму "Додому" з Ахтемом Сеїтаблаєвим у головній ролі
Кадр з фільму "Додому" з Ахтемом Сеїтаблаєвим у головній ролі

Головний герой фільму поводиться, на наш погляд, дивно: агресує, чомусь кудись спішить. А спішить поховати сина. Злий на невістку, бо вона українка. Герой Ахтема Сеітаблаєва звинувачує свою невістку-українку в тому, що вона забрала сина з рідного кримськотатарського гнізда. Чоловік хоче зберегти свій рід і молодшого сина по суті пресує, щоб той повернувся назад на батьківщину. Впродовж фільму ми починаємо потроху його розуміти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головні українські фільми 2019-го обговорюють онлайн

Цей фільм важливий для українців. Бо багато кримських татар живуть зараз з нами. Однак вони асимілюються з нашою культурою, а їхня культура знищується зараз в Криму", - каже Мар'яна Янкевич.

"Додому" - це пронизливе roadmovie, де не стільки важливе місце призначення, як те, що відбувається з героями в дорозі.

Це перший український фільм про анексію Криму і, хоча, цих подій у стрічці немає, але вони є важливим фоном і причиною всього, що відбувається.

Зараз ви читаєте новину «"Головний герой агресує і постійно кудись спішить" - критик про фільм "Додому"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі