вівторок, 08 травня 2018 14:44

Голосування за сусідів та ставки букмекерів: що треба знати про Євробачення

8 травня у прямому ефірі покажуть перший півфінал цьогорічного Євробачення. 182 млн глядачів дивилися пісенний конкурс торік. Крім європейських країн, його транслюють США, Китай, Індія, Південна Корея, Канада, Єгипет, Киргизстан, Казахстан та Ліван.

Це єдине розважальне шоу у світі, яке за кількістю глядачів може змагатися зі спортивними трансляціями. 2015-го Євробачення занесли до Книги рекордів Гіннеса як найдовший музичний конкурс в історії телебачення.

Уперше Євробачення провели 1956-го у швейцарському місті Лугано. Шляхом творчого змагання організатори конкурсу прагнули сприяти культурному об'єднанню Європи після Другої світової війни.

Участь у Євробаченні стала точкою відліку для світового визнання шведського квартету ABBA та канадської співачки Селін Діон, яка представляла Швейцарію.

Хто є учасниками?

Цьогоріч на Євробаченні виступлять представники з 43 країн. Крім європейських держав, участь беруть країни, що розташовуються в Азії, але входять до Європейської мовної зони: Вірменія, Азербайджан, Грузія, Кіпр та Ізраїль.

Відправити своїх представників на Євробачення намагалися Казахстан, Туніс, Китай, Ліхтейнштейн, Катар, однак з різних причин жодного разу не взяли участь у конкурсі.

Подейкують, що у другій половині 1980-х керівництво СРСР обговорювало можливість участі у Євробаченні. Ймовірною кандидатурою був співак Валерій Леонтьєв. Однак тодішній очільник держави Михайло Горбачов відмовився від цього задуму.

Чому на конкурсі виступає Австралія?

У Австралії транслюють Євробачення з 1983 року. Торік 500 тис. людей дивилися шоу у прямому ефірі - попри те, що воно починається о 5:00 за місцевим часом. Крім того, глядачі брали участь у альтернативному голосуванні, яке не впливало на результати конкурсу.

2015-го країні дозволили взяти участь як спеціальному гостю конкурсу на честь його 60-ї річниці. Співак Гай Себастіан пройшов у фінал автоматично і посів 5-те місце. З 2016-го країна бореться за вихід у фінал на рівні з іншими учасниками.

У разі перемоги Австралія не зможе стати країною-господарем Євробачення. Їй дозволять стати співорганізатором в одному з європейських міст, яке обере Європейська мовна спілка.

Які існують вимоги до участі?

Тривалість пісні кожного виконавця не має перевищувати 3 хв. Це правило ввели на третій рік проведення конкурсу. Суворий регламент припинив зловживання з боку учасників, кожен з яких прагнув отримати якомога більше ефірного часу.

Усі вокальні партії мають виконуватись наживо під записане аранжування. Раніше виконавцям акомпанував оркестр. Від живої музики відмовилися 1999 року.

Конкурсні пісні не мають містити лайку, політичні чи релігійні гасла, згадки комерційних організацій і брендів.

Під час конкурсних номерів на сцені можуть перебувати максимум 6 осіб, включно з бек-вокалістами та танцюристами. Усім, хто виходить на сцену, має бути не менше 16 років.

За всю історію конкурсу ніколи не існувало вимоги співати виключно англійською. Навпаки, з 1977 року кожен учасник мав співати своєю національною мовою. Правило скасували 1999-го. Відтоді на Євробаченні тричі лунали пісні, написані штучними мовами.

Як визначають переможця?

Спочатку учасники змагаються між собою у двох півфіналах, з яких шляхом голосування національних журі та глядачів обирають по 10 країн, що проходять до фіналу.

Однією з проблем Євробачення є так зване сусідське голосування. Країни, що розташовуються поряд, схильні голосувати одна за одну через подібні культурні особливості.

Щоб уникнути цього, за кілька місяців до початку конкурсу учасників розподіляють у спеціальні групи, а потім - у різні півфінали шляхом жеребкування. Цьогоріч Україна опинилася в одному списку з Росією, Грузією, Білоруссю, Азербайджаном і Вірменією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Згадати все: як Україна підкорює Євробачення

До фіналу автоматично потрапляють країна-господар і так звана велика п'ятірка - Велика Британія, Франція, Німеччина, Італія та Іспанія. Це країни, які найбільше фінансують діяльність Європейської мовної спілки.

Пісні оцінюють за 12-бальною шкалою, у якій відсутні 9 та 11 балів. Виграє композиція, яка набрала найбільшу кількість балів.

Під час фіналу Євробачення голосувати можуть усі країни, які беруть участь у конкурсі - зокрема й ті, які не вийшли з півфіналів. Речники від кожної країни зв'язуються з ведучими у режимі телемосту і оголошують, хто отримав 12 балів від свого журі. Інші оцінки з'являються на екрані автоматично.

Бали від глядачів підсумовують і оголошують окремо від результатів голосування журі. Нову систему підрахунку ввели 2016-го. До того оцінки оприлюднювали у зведеному вигляді.

Автор: eurovisionworld.com
  Нова система оголошення балів запрацювала 2016-го, коли перемогла Джамала. Українська співачка посіла друге місце і за оцінками журі, і за голосами глядачів. Однак загальна оцінка перевищила кількість балів інших конкурсантів, що зробило Джамалу переможницею.
Нова система оголошення балів запрацювала 2016-го, коли перемогла Джамала. Українська співачка посіла друге місце і за оцінками журі, і за голосами глядачів. Однак загальна оцінка перевищила кількість балів інших конкурсантів, що зробило Джамалу переможницею.

Хто дивиться конкурс?

Часто Євробачення називають "конкурсом для домогосподарок". Однак активною фан-базою змагання вважають представників ЛГТБ-спільнот, яким імпонує толерантність і розмаїття конкурсу.

На Євробаченні двічі перемагали трансгендери: 1998-го Дана Інтернешнл від Ізраїлю, а 2014 року Кончіта Вурст від Австрії. 2007-го переможицею стала виконавиця із Сербії Марія Шерифович, яка згодом зізналася у гомосексуальній орієнтації.

2013 року фінська співачка Кріста Сігфрідс заспівала пісню Marry Me, якою закликала владу Фінляндії ухвалити закон про одностатеві шлюби. Наприкінці виконавиця поцілувала одну із танцюристок.

Цьогоріч на Євробаченні від Фінляндії виступить співачка Саара Аалто, яка заручена з дівчиною. А ірландський виконавець Райан О`Шонессі заспіває пісню Together про любов між двома чоловіками.

Хто переможе на Євробаченні-2018?

Євробачення стало популярним не лише серед меломанів, а й серед азартних гравців. Щороку букмекерські контори приймають ставки на переможців конкурсу. За останні 10 років передбачення букмекерів та реальний результат збігалися 6 разів. Цього року фавориткою довгий час вважали представницю Ізраїлю Нетту Барзілай. Однак у день першого півфіналу першу позицію у букмекерських списках посіла представниця Кіпру Елені Фурейра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні на Євробаченні пророкують 19-те місце

Україна двічі перемагала на Євробаченні. 2004-го перше місце посіла співачка Руслана з піснею Wild Dances. 2016-го з композицією "1944" перемогла Джамала. Найгірший результат торік показав рок-гурт O.Torvald: вони посіли 24-ту сходинку у фіналі конкурсу. 2015-го Україна відмовилася від участі у конкурсі через фінансові та політичні проблеми.

Зараз ви читаєте новину «Голосування за сусідів та ставки букмекерів: що треба знати про Євробачення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі