Ексклюзиви
неділя, 27 вересня 2020 12:38

Фільм "Атлантида" може привернути увагу до війни на Донбасі - Васянович

Фільм "Атлантида" може привернути увагу до війни на Донбасі - Васянович
Маємо все для того, щоб потрапити у шортлист премії "Оскар" — Валентин Васянович. Фото: facebook.com

У 13-й раз Україна висунула національного кандидата на премію "Оскар". Жодного разу український фільм не потрапляв у короткий список претендентів на номінацію.

"Маємо значно більше шансів потрапити в шортлист, ніж раніше, - каже Володимир Яценко, продюсер драми "Атлантида", яка цього року представлятиме Україну на "Оскарі". Пресконференція проходила у столичному кінотеатрі "Жовтень".

Стрічка розповідає про Донбас після звільнення від окупантів. Дія відбувається 2025-го. За сюжетом, військовий Сергій повертається в рідні місця. Його дружина й дитина загинули. Металургійний комбінат, де він працював, закривають. Чоловік шукає іншу роботу в спустошеному війною регіоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обрали фільм, який представить Україну на "Оскарі"

"Із кожною спробою Україна набуває досвіду, хто б не був продюсером фільму, - продовжує Яценко. - Відбір на премію Американської кіноакадемії - це складна система, і ми в ній тільки намагаємося розібратися як країна.

По-друге, цього разу у нас за плечима велика перемога – на Венеційському кінофестивалі у секції "Горизонти". Це плюс. По-третє, маємо американського дистриб'ютора. Це важливо, тому що саме він докладає багато зусиль для того, щоб фільм був успішним у нагородному сезоні. Також до нас звернулася легендарна піар-агент Тетяна Детлофсон, яка сама захотіла з нами працювати, бо їй дуже подобається фільм.

Крім того, нашу картину відібрали однією з 16-ти для показу експертам Асоціації іноземної преси Голлівуду. Це підвищує наші шанси отримати номінацію на премію "Золотий глобус". А це також важіль впливу в оскарівських перегонах. Тож вважаю, що ми у гарній формі.

Окрім "Атлантиди", змагатися за номінацію на "Оскар" також може "Земля блакитна, ніби апельсин" Ірини Цілик - у секції документальних фільмів. Отже, цьогоріч Україна може бути представлена найбільш могутньо в порівнянні з усіма іншими роками. Сподіваюся, це призведе до позитивного результату".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головні українські фільми року покажуть на великому екрані в Києві

"Атлантида" - четверта повнометражна художня стрічка режисера Валентина Васяновича. 2017-го на "Оскар" висували його роботу "Рівень чорного".

"Тоді у нас нічого не було, щоб потрапити у шортлист. Ані прем'єри та призу на фестивалі класу А, ані прокатника у США, - говорить Васянович. - Зараз маємо все для цього.

На Заході до нашої війни ставляться спокійно, як до просто інформації. Це зрозуміло, бо не їхня війна. Це є наша проблема, ми мусимо її вирішувати. Через фільм "Атлантида" маємо можливість нагадати їм про Донбас, показати результати війни, налякати. Це важливий емоційний важіль, завдяки якому можемо привернути увагу до нашої проблеми".

Заявки на участь країн у змаганні за "Оскар" у категорії "Найкращий міжнародний фільм" прийматимуть до 5 грудня. Після цього спеціальний комітет Американської кіноакадемії перевірить фільми-кандидати на дотримання регламентно-кваліфікаційної відповідності та сформує довгий список претендентів. Після першого туру голосування Академія сформує короткий список, який оприлюднять 9 лютого 2021 року. Оголошення номінантів на премію відбудеться 15 березня 2021-го. Лауреати стануть відомі 25 квітня 2021-го на церемонії нагородження, що пройде у Лос-Анджелесі.

Світова прем'єра "Атлантиди" відбулася торік на 76-му Венеційському кінофестивалі. Здобула нагороду за найкращий фільм у програмі "Горизонти". Загалом стрічку показали на понад 50 фестивалях. Також увійшла у довгий список премії Європейської кіноакадемії.

Українська прем'єра відбулася 26 вересня в рамках міжнародної конкурсної програми 11-го Одеського кінофестивалю. Проходить онлайн до 3 жовтня.

У столиці картину вперше покажуть на 4-му Київському тижні критики. Триватиме у кінотеатрі "Жовтень" 22-28 жовтня.

У прокат "Атлантида" вийде 5 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Атлантида" може привернути увагу до війни на Донбасі - Васянович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі