понеділок, 28 січня 2013 15:34

"Джаз прийшов на сцену ногами, і ми про це всім нагадаємо!"
18

Фото: Фото: Олександр Заклецький

У Києві пройшов перший в Україні танцювально-музичний фестиваль свінгової музики. 26 січня в київському клубі "Манілов" була абсолютно надзвичайна подія, на його танцполі зібралося біля 300 хлопців та дівчат вишукано вдягнутих в костюми 20-50-х років ХХ століття, а замість дабстепу та російської попси звучали запальні джазові мелодії.

У "Манілові" святкував свою появу на цей світ перший київський свінговий фестиваль "Mood to Swing". Імпозантний ведучий в смокінгу Дмитро Кумачов (23 роки, Київ) відкриваючи фестиваль зазначив: "Джаз це не тільки музика для слухання із келихом кон'яку в руці, джаз це мелодії, які проникають у кожну клітину твого організму та примушують тебе рухатися та танцювати. Джаз прийшов на сцену ногами, можливо багато хто забув про це, і ми про це нагадаємо!".

Після цього палкого виступу на сцену вийшли представники оргкомітету у костюмах санта-клаусів разом із дизайнером заходу Ольгою Смірновою і виконали перший запальний показовий номер. Після цього на сцену вийшов "Великий" свінговий оркестр під керівництвом Олександра Ремеза (29 років), хлопці вдягнені в стилі гангстерів з Чикаго 20-х років, гітаристи беруть перші аккорди і в залі починаються несамовиті свінгові танці.

За своєю експресією свінгові танці нагадують ранній рок-н-ролл 50-х років, власне кажучи багато рок-н-рольних па і було запозичено з свінгу, але свінг більш вибуховий, більш енергійний та різноманітний.

Олена Кірілова (28 років):  "Я вже пів року вчуся танцювати свінг, що правда я танцюю Balboa, він більш стриманий, а більшість танцюють лінді-хоп, тому мені складніше підібрати партнера, але все одно я дуже люблю цю музику і ці танці. Довго відкладала навчання, а потім подумала "Якого біса? Життя одне і воно минає. І ось я тут".

За словами ведучого фестивалю Дмитра Кумачова вони самі не очікували такого ажіотажу: "На подію у фейсбуці зареєструвалося близька ста людей, близько 70-ти забронювало квитки, ми думали що буде людей 120-150, ну максімум двісті, але шанувальників свінгу в Києві виявилося значно більше!".

Свінг як напрямок танцювальної музики вперше пригадується у 1911 році (San Francisco Tribune), і набирає популярності у 20-30-ті роки ХХ століття, після війни свінг поступово витісняється рок-н-роллом і в 70-ті роки практично повністю забувається. Відродження зацікавленності до свінгу починається у 80-ті роки, а наприкінці 90-х в Києві з'являється перша неформальна свінгова тусівка, яка потім перероджується у "Kiev Swing Dance Club".

Наразі в Києві вже три танцювальні школи свінгу, які навчають Лінді-хопу, Бальбоа та Бугі-Вугі, окрім того достатньо потужні свінг спільноти існують в Харкові (звідти на фестиваль приїхало 13 учасників) та в Одесі.

Дар'я Вітер (25 років): "Не знала куди його піти ввечері в суботу, мій старший брат Ярослав запропонував піти з ним на фестиваль. Хоч я і не вчилася танцювати свінг, але він дуже запальний і ноги так тягнуть в пляс. Приємна атмосфера, всі такі вишукані, і жодного п'яного чи буйного. Обов'язково прийду на наступний свінговий фестиваль, це дуже круто!"

За словами організаторів, вони планують зробити свінгові танці з напівзакритих вечірок всеукраїнською відкритою подією і планують проводити такі фестивалі кожен сезон року. Також планується декілька літніх танцювальних шкіл для всіх шанувальників. Як розповів Кирило Смиковський (25 років) – один з головних организаторів, наступний фестиваль відбудеться вже в квітні і запросить до себе не тільки українських, але й закордонних виконавців свінгу.

Зараз ви читаєте новину «"Джаз прийшов на сцену ногами, і ми про це всім нагадаємо!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі