Ексклюзиви
вівторок, 21 серпня 2012 12:16

Діти з артритом під київською мерією просили грошей на ліки
10

Фото: Фото: Ольга Юркова

20 серпня опівдні діти, хворі на артрит, прийшли до київської мерії з ранцями і книжками і склали з наклеєних на них листків паперу напис "ми хочемо до школи". Держава не закупила їм ліки.

"Ми прийшли, бо звичайна терапія нам не допомагає, - каже Світлана Тихон, 38 років, мати п'ятирічного Миколи. - Дитина приймає уколи, антидепресанти, але вони вже не діють. Ми рік тому почали приймати імунобіологічний препарат. Півроку не було загострень. Шукали гроші, спонсорів. Ці уколи коштують тисячі гривень. Почалися перебої — повернулися загострення. Вся надія, що місто дасть нам грошей."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біль у колінах лікують травами

Під час загострень у дитини болять суглоби, лихоманить, піднімається температура. Таких дітей в Україні близько двох сотень. У Києві — 20. Через гострий біль їм важко вчитися.

"Цим дітям негайно потрібне лікування імунобіологічними препаратами, - каже Катерина Коднянська, голова ініціативної групи ГО "Радість руху". - Вони дають стійке полегшення. Організм не руйнується, не потрібні гормони. Але ця терапія дорога. В усьому світі діти отримують її за рахунок державних, регіональних чи страхових програм. Ми прийшли, щоб нагадати чиновникам - вони забирають у наших дітей шанс стати школярами."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підтримайте організм вітамінами

Цього року на лікування столичних дітей у програмі "Здоров'я киян" передбачили майже 2 млн.грн. Але жодна дитина грошей не отримала. Громадська організація "Радість руху", яку батьки хворих дітей створили у квітні, звернулася до мерії. Чиновники пообіцяли виділити гроші з другого півріччя, а в серпні провести тендери на закупівлю ліків.

"Діти-інваліди до 16 років мають отримувати ці гроші, - каже Катерина Коднянська. - На сесії Київради 12 липня депутати проголосували за їх виділення. Але жодної гривні так і не дали. На запити до мерії ми отримали два листи, які суперечили один одному. Фінуправління повідомило, що у 2012 році кошти не передбачені, а управління з питань звернень громадян - що закладені. Обидва листи мають одну дату."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від артриту п"ють віскі

Ювенільний ревматоїдний артрит – це хронічне запалення одного і більше суглобів з невідомої причини. Часто вражає внутрішні органи. Діти зносять сильний біль, їм важко рухатися, не ходять до садочку та школи. Більшість стають інвалідами. Хворобу стримують великими дозами гормонів, біль знімають знеболювальними. Але 15% хворих дітей нечутливі до них. Виникає ожиріння, залежність від гормонів, діти відстають у розвитку, повільно ростуть.

"Ми писали лист президенту і зверталися до Попова, - каже Катерина Коднянська. - Це не панацея, але шанс дітям на нормальне життя. Такими препаратами лікують онкологію, інші хвороби. Аби призначити їх, потрібне серйозне обстеження. Ці діти мають спостерігатися у психіатрів. Але все це можна зробити. Гормони і хіміотерапія мають набагато більше побічних ефектів, але ними всюди лікують."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На повний місяць лопаються судини

Олена Шевченко, начальник управління із забезпечення лікування материнства і дитинства, запевнила, що ці гроші є, але ще не дійшли до виконавців. Насамперед, за її словами, гроші направили на допомогу тим хворим, які без них не зможуть жити — діабетикам, онкохворим, людям з гемофілією. Голова КМДА Олександр Попов пообіцяв розібратися з проблемою і виділити кошти.

Зараз ви читаєте новину «Діти з артритом під київською мерією просили грошей на ліки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути