пʼятниця, 10 лютого 2012 05:30

Навколішки роблять 400 кроків

Автор: фото з сайта www.primeoflifefitness.com
  Зменшити навантаження на хребет і коліна допомагають натреновані м’язи. Під час вправ покращується кровообіг, із хворих суглобів виводиться зайва рідина
Зменшити навантаження на хребет і коліна допомагають натреновані м’язи. Під час вправ покращується кровообіг, із хворих суглобів виводиться зайва рідина

— Три роки підряд від найменшого холоду болять коліна, зігнути не можу. Колись упала на льоду, мала струс хребта. Тоді вдарилася колінами так, що думала, тріснули, — розповідає житомирка 46-річна Антоніна Цюрко. Обмотує ноги вовняними хустками. — Лікар сказав, тепер болітиме на погоду до кінця життя. Лишається тільки гріти і натирати.

Тамара Мірошниченко із Черкас лікувала набряклі коліна мазями та свічками з ібупрофеном. Препарати знімають запалення та покращують крообіг у хворому місці. Покинула ліки, коли почалися болі в печінці та нудота. За порадою лікаря розходила суглоби.

— Врач сказав ходити на колінах, щодня по 400 кроків. А я ледве чотири робила з великими болями й знову лягала. Но хотіла ходити. Сльози течуть, а я встаю на коліна і йду. Боялася, що буду лежачою, а мені тільки 52 роки, — каже. — І так кожен день добавляла по кілька кроків. Тепер ходжу своїми ногами, а була б осталася калікою. Читала в газеті, що один чоловік вилікувався, як я. Тільки він ще прив'язував до колін битий лід.

Зняти біль допомагає контрастний душ. Також — вправи на розтягнення хребта. Завдяки відновленню кровообігу в ньому покращується й стан суглобів. Одесит Олександр Прохалюк, 48 років, висить на турніку у своєму дворі. У холодну пору — у квартирі.

— Закріпив трубу в одвірку дверей. Це мені порекомендував масажист. Я працював у порту, зірвав і простудив спину. Не міг розігнутися, боліли і коліна, і лікті. Ходив по квартирі згорбленим. Допомогли масажі. Коли стало легше, висів на турніку хвилин по 15 щодня. Вправу роблю вже другий рік і не маю ниття, навіть коли міняється погода.

На біль у колінах і ліктях пацієнти найбільше скаржаться взимку. Також загострюються недуги хребта. На погоду реагують місця давніх травм.

— Найчастіше загострюються хронічний артрит, артроз. Вони бувають у 80 відсотків людей, яким за 60, — каже столичний ортопед 35-річний Олег Тимін. — На холоді м'язи скорочуються, виникає спазм. Через це кров гірше потрапляє до суглобів.

Зменшити навантаження на хребет і коліна допомагають натреновані м'язи. Під час ходи та фізичних вправ покращується кровообіг, із хворих суглобів виводиться зайва рідина. Запалення і біль минають швидше.

 

За розтягненням маскується тріщина кістки

Зимою у травматологів втричі більшає пацієнтів із переломами. Найчастіше підсковзуються на притрушеному снігом льоду, доганяючи транспорт. Діти травмуються на ковзанках.

— Одразу прикладіть холодний компрес. Забите місце туго перев'яжіть бинтом і викликайте лікаря. За розтягненням може маскуватися тріщина кістки, — каже ортопед Олег Тимін.

— При падінні зі слизьких сходинок треба закрити руками обличчя і голову. Гальмувати падіння не можна, бо буде більше переломів.

 

Зараз ви читаєте новину «Навколішки роблять 400 кроків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути