понеділок, 19 листопада 2018 07:25

"Чоловік мусить собі щось зламати: або ногу, або судьбу" - вийшла книга "Країна за Збручем"

"Чоловік мусить собі щось зламати: або ногу, або судьбу" - вийшла книга "Країна за Збручем"
Олександр Бойченко презентував нову книгу на фестивалі "Фронтера" у Луцьку. Фото: Макс Тарківський

55 есеїв увійшло до збірки короткої прози Олександра Бойченка "Країна за Збручем".

Назва книги є грою слів. До неї увійшли колонки автора для інтернет-газети "Збруч" та журналу "Країна", написані протягом останніх років.

Олександр Бойченко представив збірку на Міжнародному літературному фестивалі "Фронтера" у Луцьку.

"Комусь може здатися, що назва містить якийсь натяк на сепаратизм, що Збруч – це кордон імперій, але це не так, - каже автор. – У нас величезна країна. Сподіваюся, що східняки купуватимуть книжку, думаючи про країну за Збручем з їхнього боку, а західники – про свою. Насправді я завжди чесний зі своїм читачем. Розділ "Країна" у книзі другий, він і справді йде за колонками зі "Збручем".

Тематика творів – від Криму, безвізу та мовного питання до особистих тем.

"Коли писав для цих видань, то знав, що колись видам ці тексти окремою збіркою. Хотів, щоб це читалося як книжка. Тому намагався зачепити якомога більший спектр тем", - каже Бойченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Письменник презентував книгу в 101 українському місті


У колонці "Беру тебе і прирікаю" пише про своє весілля. У журналі "Країна" текст вийшов під назвою "Без Мендельсона". Зачитує уривок:

"Гостей ми багато не накликали. Якщо бути точним, то накликали двох. Не накликали б, може, і їх, але хтось мусив у графі почесних свідків розписатися. Свідки – і він, і вона – виявилися дотепними. Він, перш ніж поставити свій доленосний автограф, визирнув у загсівське вікно на вкриту бруківкою пішохідну вулицю і відсторонено сказав:

– Не аж так і високо.
– Але ногу зламати можна, – підтримала розмову вона.
– Дилема, – погодився він. – Так чи сяк, а щось чоловік мусить собі зламати: або ногу, або судьбу".

"Олександр Бойченко – добрий симулянт. У нього текст, який можна вважати публіцистичним, є навіть оповіданням. Для різних видань симулює написання публіцистики, а насправді друкує там оповідання", - каже про автора письменник Андрій Любка.

Книга "Країна за Збручем" вийшла у чернівецькому "Видавництві 21". Коштує 120 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Коли побачили Ейфелеву вежу, були вражені кількістю металу" - письменник написав про мародерів у Чорнобилі

17 листопада у Луцьку стартував І Міжнародний літературний фестиваль "Фронтера". У ньому беруть участь письменники з 4 країн – України, Польщі, Білорусі та Латвії. Літератури цих країн розглядають в історичному розрізі останнього століття: від 1918 до 2018 року.

Зараз ви читаєте новину «"Чоловік мусить собі щось зламати: або ногу, або судьбу" - вийшла книга "Країна за Збручем"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі