середа, 17 липня 2013 14:21

"Якщо з жінкою спати не плануєш, з нею і поговорити немає про що?" - у прокаті новий фільм про сорокарічних
7

Одного вечора троє колишніх однокурсників зібралися за пляшкою горілки. Квашена капуста, печена курка в духовці, спогади про студентсво, про перший секс та КВН.

Завтра в український прокат виходить стрічка російського режисера Віктора Шамірова "Гра в правду". Від французької п'єси Філіппа Лелуша, за мотивами якої зняли фільм, лишилися тільки персонажі та ідея. Актори як і режисер повноправні співавтори тексту і сценарію. Шість років ставлять виставу в театрі.

Цю камерну історію уже звинувачують в надмірній театральності, просторовій замкнутості, надто заковиристих діалогах та місцями недоречної ліричної музики. Як ніяк у фільмі лише чотири актори - Гоша Куценко, Дмитро Мар'янов, Константин Юшкевич та Ірина Апексимова.

Перший кадр: подвір'я з розвішаною на мотузках білизною, дзвінок у двері, пофарбовані у синій стіни квартири. Троє сорокарічних чоловіків вихваляються один перед одним - хто дорогими брендовими трусами, хто трьома дітьми, а хто квашеною капустою за маминим рецептом.

Але в компанії чоловіків з'являється жінка - у строгій чорній сукні з відкритою спиною та в інвалідному візку... Розмова не клеїться, поки не виникає ідея "гри в правду" - кожен має відповідати максимально чесно.

Зрештою, їхнє з'ясування стосунків викриває і особисті негаразди, і невиправданні надії усього покоління сорокарічних.

Три герої: Один друг неодружений, бідуючий вчений, другий - примірний батько сімейства, третій - енергійний ревнивий бізнесмен, який два місяці тому пішов від дружини. І красуня Майя - зірка їхнього курсу в університеті.

Місце зйомок: протягом місяця у січні в Москві знімали фільм - квартиру та приморське подвір'я збудували в павільйоні. Подвір'я зробили за реальними фотографіями ростовських та одеських міських пейзажів.

Жанр фільму: психологічна драма цілком може претендувати на казку - у фільмі аж три щасливих кінця, що зрештою виглядає надто надумано після кількох годин "гри в правду" і розігріванні в духовці курки.

Діалоги: а починається у трьох друзів зі стандартних "привіт-наливай".

- Телок вызываем? - каже бізнесмен.

- Если они приезжают - я сразу сваливаю. Не хочу как в прошлый раз, - обурюється примірний сім'янин.

- И без меня тоже. Из-за вас мне пришлось совокупляться с этим членистоногим. Она своим языком такое вытворяла... Думаете, я почему такой лысый? - підтримує друга персонаж Гоші Куценко.

Жарти про секс не закінчуються, коли до них приєднується і перше кохання ледь не всього курсу в інституті Майя - "Если ты с женщиной спать не планируешь, с ней и поговорить не о чем?". І звісно нікуди не дітися без "чоловічих" з'ясувань стосунків:

- Посмотри на меня.

- Ну...

- Ты подонок.

- Что уже видно?

Абзац: зрештою, в надлишках розмов, хепі-ендів, надмірних чоловічих жартах та синіх стін однієї квартири режисер залишається вірний принципові - у кожного своя правда. А от як її розгледіти за фальшивістю і не виправданністю сподівань чи то життя, чи то фільму вирішувати глядачеві.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо з жінкою спати не плануєш, з нею і поговорити немає про що?" - у прокаті новий фільм про сорокарічних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі