Ексклюзиви
вівторок, 16 липня 2013 07:45

За 106 хвилин герой сказав одне слово

Автор: фото: ОЛЬГА КАМЄНЄВА
  12 липня гості вечірки з нагоди відкриття IV Одеського міжнародного кінофестивалю у сквері Пале-Рояль за годину з’їли сім кілограмів італійського сиру пармезан та хамон — сиров’ялене свиняче стегно
12 липня гості вечірки з нагоди відкриття IV Одеського міжнародного кінофестивалю у сквері Пале-Рояль за годину з’їли сім кілограмів італійського сиру пармезан та хамон — сиров’ялене свиняче стегно

3 млн євро становить бюджет IV Одеського міжнародного кінофестивалю. 15% дало Міністерство культури, решту — спонсори та місто. Очікують 6 тис. учасників із 30 країн. За рік сім членів відбіркової комісії відвідали 27 кінофестивалів і передивилися близько тисячі фільмів. 12 липня захід відкрили в Одеській опері.

— Подойдем, надо близко посмотреть какая красная дорожка, — 10-річна дівчина тягне матір за руку до Оперного театру.

Обабіч доріжки розставили залізні парапети. Майже годину за них тримаються одесити, чекають на зірок. На вулиці +29°С.

— Мы проскочим и начнем пить виски, — літня дама в чорному капелюшку чекає, доки директор фестивалю 34-річний Денис Іванов знайде її запрошення.

— На открытии хороший фильм будет — "Не угаснет надежда", — Денис Іванов у чорному костюмі з краваткою-метеликом перебирає в руках конверти. — Еще "Вечное возвращение" Киры Муратовой обязательно посмотрите. Фильм 19 июля, но билеты уже практически раскупили. Будет аншлаг.

Директор віддає конверт гості. Із дружиною Мариною прямують до входу в театр.

У холі наливають шампанське. Пляшку продають за 1600 грн. Найдорожчі канапки — з ікрою, по 50 грн.

— Больше всего жду премьеру украинского фильма "Ломбард" Любомира Левицкого, — каже киянка, співачка з дуету "Алібі" 31-річна Анна Завальська. На ній довга сукня лимонного кольору. — У фільмі знялася моя сестра Аліна. Грає Соню, в яку закоханий один із героїв стрічки.

Світло гасне. Виставу показує театр тіней. Грають, як чоловік знімає вестерн і отримує за нього "Золотого Дюка" — приз Одеського кінофестивалю.

— На национальный украинский конкурс подали 200 заявок. Мы отобрали четыре фильма, — говорить зі сцени президент фестивалю Вікторія Тігіпко, 39 років. Вбрана у золотисту сукню до підлоги від українських модельєрів Наталії Каменської та Олесі Кононової. Червоною доріжкою йшла з чоловіком, нардепом-"регіоналом" Сергієм Тігіпком, 52 роки.

Губернатор Одеської області Едуард Матвійчук вручає "Золотого Дюка" за розвиток кіно 58-річному Еміру Кустуриці. Сербський режисер і музикант виходить на сцену у джинсах і синій сорочці.

— Не можу повірити, що перебуваю в місті, яке описав Ісаак Бабель. Його збірка оповідань була першою іноземною книжкою, яку я прочитав, — каже Кустуриця англійською. — Мій улюблений режисер німого кіно — українець Олександр Довженко. А ввечері гратиму концерт зі своїм гуртом "Ноу Смокінг Оркестра" на Потьомкінських сходах. Усіх запрошую.

На відкритті показують фільм "Не згасне надія" американця Джефрі Чендора. 106-хвилинна стрічка має єдиного персонажа. Його втілив американський актор 75-річний Роберт Редфорд. Після шторму корабель затонув і герой опиняється сам на човні посеред Індійського океану.

— Кіно нагадало "Старого і море" Ернеста Гемінґвея, — письменниця Ірена Карпа, 32 роки, вийшла на подвір'я Оперного. На ній сіра сукня без бретельок. — У кожного бувають такі періоди, що ламається все і ти чортзна-де. Герой до останнього тримався. Не промовив жодного слова, тільки раз прокричав у небо "чорт". Більшість людей впали би в істерику. А він перемагає всі негаразди і в кінці рятується. Фільм показує, що ніколи не можна здаватися.

У парку починається вечірка для гостей фестивалю. Грає джаз, офіціанти наливають вино, шампанське й пиво. На столах — риба, смажені ковбаски, фрукти й тістечка. За 20 хв. половина столів порожні.

— Этот фильм можна назвать немым, — каже актор 54-річний Володимир Горянський. — За вісім днів пройшло все життя героя. Ми так само боремося, так само латаємо дірки, як він у човні. Так само вичерпуємо з життя негатив, як Редфорт воду з човна. Життя — це великий океан. Хтось не витримує такого плавання.

Кінофестиваль триватиме до 20 липня. У міжнародній програмі конкурсу візьмуть участь 12 стрічок, у національній — чотири. Картина режисерів Сержа Аведікяна й Олени Фетисової "Параджанов" ввійшла до обох конкурсних програм. Її покажуть 17 липня.

Зараз ви читаєте новину «За 106 хвилин герой сказав одне слово». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути