вівторок, 12 вересня 2006 15:58

Зібрали 2100 гривень на пам"ятник Мазепі

8–10 вересня у Полтаві пройшов четвертий рок-фестиваль "Маzепа-фест". На ньому вперше виступили бандуристи та лірники.

Кобзарі сходяться на Співоче поле імені Марусі Чурай о 16-й. Лірник Сашко Власюк, 40 років, Тарас Силенко, 34 роки, та його 12-річний син Славко, із довгим русявим оселедцем, сідають у першому ряді. Усі троє у вишитих сорочках і полотняних штанах. Поруч грає на бандурі Микола Мошик, 64 роки.

— У березні 2005 року я написав "Думу про помаранчеву революцію", — хвалиться він. — Але тут її не співаю, бо фестиваль присвячено Мазепі.

Посередині сцени висить двометровий портрет українського гетьмана. Ліворуч — картина 67-річного художника та бандуриста Івана Новобранця: Юрій Змієборець у червоних шароварах відбирає булаву в червоного змія і передає її Мазепі.

— Змій — це символ комуністичного режиму, — пояснює автор. — Картину я написав за тиждень після проголошення незалежності.

Глядачі пили пиво й галасували.

— На сцені проходять сакральні речі. Поважайте історію, — звернувся до публіки бандурист Тарас Компаніченко, 37 років.

Першого дня фестивалю показали стрічку Юрія Іллєнка "Молитва за гетьмана Мазепу". 9 і 10 вересня виступали рокові гурти: "Мандариновий рай" із Черкас, "Фліт" із Івано-Франківська, київський "Абздольц" та львівський "Файно".

На сцені встановили скриньку для грошей на пам"ятник Іванові Мазепі. Його створюватиме київський скульптор Микола Білик. Найбільше вніс 45-річний режисер і ведучий фестивалю Сергій Архипчук — $100. Лірник Сашко Власюк віддав увесь гонорар із фестивалю — не зізнався скільки. За два дні зібрали 2100 грн. У середньому бронзовий меморіал коштує від $30 тис. Пам"ятник Мазепі стоятиме у Полтаві на початку Каштанової алеї навпроти готелю "Київ".

Зараз ви читаєте новину «Зібрали 2100 гривень на пам"ятник Мазепі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути