вівторок, 22 жовтня 2019 07:20

Усі жінки — колористи від природи

Автор: GANNAKRYVOLAP.COM
  Картину з циклу ”Причетність” художниця Ганна Криволап намалювала під враженням від мозаїк Софії Київської
Картину з циклу ”Причетність” художниця Ганна Криволап намалювала під враженням від мозаїк Софії Київської

38 картин Ганни Криволап показують у Музеї історії ­Києва.

Вони об'єднані у два цикли. "Причетність" — присвячений мозаїкам, "Горизонти" — зо­бражує храми різних країн.

— Відгукнулися спогади дитинства, бо виросла на мозаїках Софії Київської, — каже Ганна Криволап, 42 роки. — У Стамбулі вразили фрески собору Святої Софії. Від мозаїк у картинах залишила тільки інтуїтивно-чуттєвий зміст. Причетність означає зв'язок з архаїкою, глибинними традиціями. Ці роботи написані торік у Чорногорії, де зараз живу. В пейзажній серії "Горизонти" вибрала саме церкви. Щоб вийшло суголосно — храми як зовнішній вигляд і як внутрішній стан. Моя майстерня біля Андріївської церкви, люблю це місце.

Працюю у кілька підходів. Спочатку йде перше відчуття, реакція. Потім діалог із картиною. Довго доводжу до кінця. Завжди любила яскраві ­кольори.

— Часто художник не знає, до якого стилю належить його творчість, — говорить мистецтвознавець Ганна Владимирська, 67 років. — Наш геній Олександр Мурашко був упевнений, що він передвижник. Навчався в майстерні Іллі Рєпіна і вважав себе його послідовником. Насправді, був імпресіоністом.

У циклі "Причетність" Ганна Криволап змальовує образи у вигляді точок, мазків. Її манера письма походить із візантійської мозаїки Софії, з якої виросла наша культура. У живописі поєднується з традицією імпресіонізму. Йому властиві оптичні ефекти, свіжий погляд, моментальне сприйняття. Також для мене ці картини схожі на топографію міст. Коли летиш літаком і бачиш їх згори.

Підготувати виставку в Києві доньці допоміг 73-річний Анатолій Криволап. Його вважають одним із найдорожчих українських митців.

— Серію "Причетність" бачив першим, — каже. — Ганна виставляла ці картини в Чорногорії.

Мені цікаво спостерігати, як донька знаходить нові теми. У нас на дачі є колодязі. Вона зробила з них серію картин. Створила також сильну серію "Стрічки". Такі її пошуки для мене — приємні несподіванки. Єдина порада — не поспішати. Коли пра­цюєш і щось цікаве намітилося — відстав і подивись. І в мене так буває. Задумав одне, а виходило інше, цікавіше.

У родині тільки Ганна стала професійним художником. Відчуваю, вона мене підтискає. Є якась конкуренція. Але це навіть надихає. Всі жінки — колористи від природи. В мене чоловіче мислення, мінімалістичне. Настрій заглибленіший, окутаний таїною, містикою. У Ганни творчість відкрита, емоційна.

Виставка "Причетність" Ганни Криволап триває до 27 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Усі жінки — колористи від природи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути