Ексклюзиви
середа, 03 жовтня 2007 17:23

Видали збірку Марусі Вольвачівни

Київське видавництво "Наш час" видало збірку творів української письменниці другої половини ХІХ ст. Марусі Вольвачівни "Кажи жінці правду, та не всю". Книга має 376 сторінок. Це — поезії, оповідання, драми, спогади, листування з істориком Дмитром Баглієм, письменниками Борисом Грінченком та Іваном Франком.

Марія Вольвач — справжнє ім"я письменниці — народилася 1841 року в селі Черемушна Валківського району на Харківщині.

— Ми з одного села, — розповідає "ГПУ" упорядник збірки, літературознавець із Києва Іван Лисенко, 69 років. На видання він витратив власні $2 тис. — Колись до нас у Черемушну приїздила жінка. Читала селянам свої оповідання, вірші, записувала народні пісні. Коли був студентом Харківського університету, в архіві я знайшов її ім"я — Маруся Вольвачівна.

Іван Лисенко досліджує творчість письменниці вже 44 роки.

— Вона народилася в заможній родинні сільського писаря, — каже він. — Батько помер рано. Старші брати швидко промотали його господарство. Маруся працювала кравчинею. Якось у місто приїхав відомий ворожбит. Він передбачив їй долю письменниці.

Потім у своїх спогадах Вольвачівна напише, що помре не своєю смертю — так їй наворожили. Але інформації про те, як і коли померла письменниця, немає. Останні звістки датуються 1903 роком.

— Я перерив усі архіви харківських кладовищ, — запевняє Лисенко.

Перші вірші Маруся складала в голові. Записувати їх почала уже дорослою.

— На її поезію дуже вплинула українська народна пісня, — розповідає дослідник. — Але найцікавішим у її творчості я вважаю драми про нещасливе кохання "Охайнулась, та пізно", "На великім шляху", "Є каяття, та нема вороття". За життя письменниці вийшло три її книги. Жодної фотографії Вольвачівни не збереглося. Є лише словесний портрет. Вона була висока, широкоплеча, русява, завжди задумлива. Так мені описала знайома на ім"я Олімпіада. Вона — колишня односельчанка Марусі, вчителька російської мови. За розподіленням її відправили працювати на Кавказ.

Наклад книги "Кажи жінці правду, та не всю" 1000 примірників. Коштує вона 35 грн.

Зараз ви читаєте новину «Видали збірку Марусі Вольвачівни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути