четвер, 19 липня 2007 15:39

Валентин Гафт написав епіграму на Черномирдіна

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Зі свого творчого вечора в Київській опереті Валентин Гафт вигнав телевізійників
Зі свого творчого вечора в Київській опереті Валентин Гафт вигнав телевізійників

71-річний російський актор Валентин Гафт у середу зібрав аншлаг на своєму творчому вечорі у Київській опереті. Актор приїхав сам, без дружини, актриси Ольги Остроумової. Читав свої епіграми та вірші. Зізнався, що творчі вечори влаштовує нечасто — раз на п"ять місяців.

— Але я дуже люблю Київ, Андріївський узвіз, Дніпро, Лавру, — казав російською. — Сюди хочеться їхати, тут грандіозні артисти.

Дві години актор простояв на сцені Оперети, і, незважаючи на вік, не попросив стільця. Хоча минулого року, на гастролях у Красноярську, в актора стався серцевий напад. Із сумом Гафт розказував:

— У московському театрі "Современник" я працюю вже тридцять вісім років. Колись у гримерці ліворуч від мене сидів Олег Даль, праворуч — Валічка Нікулін. А тепер усе менше живих лишилося в телефонній книжці.

Актор іноді тримався за поперек. У залі було душно, Гафт спочатку скинув піджак, а потім весь час утирав піт хустинкою. Коли тримав окуляри чи листки з епіграмами, було видно, як трусяться руки. Як тільки побачив у залі телевізійників, заявив зі сцени:

— Не треба знімати! Поріжете мене, і люди будуть думати: який матюкливий Гафт!

Коли журналістів вигнали, актор почав читати епіграми з матюками.

— Он снял трусы с литературы, а сам политику еб.., — сказав про російського письменника, керівника російської Націонал-більшовицької партії Едуарда Лімонова. Потім зауважив, що в залі сидить російський посол Віктор Черномирдін, і прочитав про нього епіграму-восьмивірш, яка закінчувалася словами "чуть-чуть хотел сделать, как лучше, а вышло опять, как всегда". Зала реготала хвилин п"ять. Черномирдін плескав у долоні, а потім від його імені акторові вручили великий букет троянд.

— Нормально, — коментував російською Черномирдін. — Я до всього вже звик.

Біля посла сиділа лідерка української народно-демократичної партії Людмила Супрун. Саме вона фінансувала приїзд Гафта до Києва.

— У Гафта про Черномирдіна є ще гостріші епіграми. Але він учинив благородно і взяв тільки цю.

Після творчого вечора Супрун пошкодувала, що актор не розповів про себе:

— Його дуже багато пов"язує з Україною. Школярем, із другого по десятий клас, він відпочивав у своєї бабусі під Прилуками. У Києві познайомилися його батьки. Валентин знімався в багатьох українських фільмах, наприклад, у "Чорній курці" Віктора Греся. Зйомки цієї стрічки проходили у Лаврі.

Після творчого вечора Валентин Гафт і Віктор Черномирдін поїхали в гості до Людмили Супрун. Російський посол зізнався "ГПУ", що тільки зараз познайомився з Гафтом.

— Гафта я знаю все життя, але ми ні разу не зустрічалися.

Зараз ви читаєте новину «Валентин Гафт написав епіграму на Черномирдіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути