Ексклюзиви
вівторок, 16 квітня 2019 05:36

"В історії телебачення не було такого" — про серіал "Гра престолів"

Автор: WWW.HBO.COM
  Англійські актори Кіт ­Герінгтон та Емілія Кларк у серіалі ”Гра престолів” грають спадкоємців трону, готуються до битви з мерцями на чолі з чаклуном Королем Ночі, що загрожує знищити людство
Англійські актори Кіт ­Герінгтон та Емілія Кларк у серіалі ”Гра престолів” грають спадкоємців трону, готуються до битви з мерцями на чолі з чаклуном Королем Ночі, що загрожує знищити людство

— "Гра престолів" — останній серіал, який дивиться весь світ разом, — каже американський кінокритик Метт Золлер Сейц, 50 років. — Це найяскравіший взірець золотої доби телебачення, що почалася у 2000-х і характеризується дорогими, якісними, визнаними проектами.

14 квітня відбулася прем'єра восьмого фінального сезону серіалу "Гра престолів" на основі циклу романів американського фантаста Джорджа Мартіна "Пісня льоду й полум'я".

Дія відбувається у вигаданому світі, подібному до середньовічної Європи та Близького Сходу. Основні сюжетні лінії пов'язані з боротьбою за престол Семи Королівств. Придворні інтриги поступово переходять у війну між претендентами на трон. А з півночі континенту насувається стародавнє зло — могутні чаклуни на чолі війська мерців, за сюжетом.

— "Гра престолів" уже після завершення першого сезону 2011 року стала ­подією, — продовжує Метт Золлер Сейц. — Об'єднала не лише американську, а й світову аудиторію в одну віртуальну кімнату. Приблизна кількість глядачів кожної серії сьомого сезону становила 33 мільйони. Із розвитком соціальних мереж серіал змінив сам процес перегляду. Тепер люди діляться емоціями від чергового сюжетного повороту й теоріями про подальший розвиток історії не тільки з рідними й друзями, а з усім світом. Навіть якщо ви не дивитеся "Гру престолів", то відчуваєте це. Фентезі-сага розкрила максимальний потенціал телебачення. Вихід кожної серії — це одночасний перегляд мільйонами людей глобальної події наживо. Як церемонія вручення кінопремії "Оскар".

Кожен сезон сповнений моментів, що приголомшують глядача. Викликають цілий спектр нестримних реакцій: лють, сльози, оплески. Батальні сцени й декорації нічим не поступаються голлівудським фільмам. Політичні інтриги, зради й державні перевороти створюють паралелі як із історичними подіями, так і з сьогоденням. А непередбачувані вбивства центральних персонажів шокують попри те, що у книжках це було описано за десятиріччя до екранізації. Серіал показав: ніхто, навіть найулюбленіший герой, не застрахований від смерті. Тут є магія, дракони, але в основі лежить не казка, а жорстока реальність. Де немає справді чистих намірів, незаплямованих лідерів і простих рішень.

Шоу витягнуло телеаудиторію із зони комфорту й водночас повністю затягнуло у свій світ.

В історії телебачення до цього не було такого масштабного й глибоко деталізованого світу, як у "Грі престолів". Із численними та різноманітними соціальними класами, родами, регіонами, релігіями, мовами.

Навряд чи найближчим часом з'явиться якийсь інший серіал, що так само домінуватиме в культурному просторі.

Кошторис останнього сезону "Гри престолів" із шести серій — $90 млн. — 2,4 млрд грн.

Серіал матиме іншу кінцівку, ніж книжка

У видавництві "КМ-Букс" вийшов роман американського фантаста Джорджа Мартіна "Вогонь і кров". Це передісторія серії "Пісня льоду й полум'я", за якою знімають серіал "Гра престолів".

— Автор пише такий собі літопис, без якого неможливе розуміння процесів, що відбуваються в основному циклі. Твір недарма порівнюють із монументальною "Історією занепаду й загибелі Римської імперії" англійського історика Едварда Гіббона, — каже перекладачка 46-річна Наталія Тисовська про книжку.

"Вогонь і кров" починається за 300 років до подій "Гри престолів". Головна дійова особа — засновник династії Ейгон Таргарієн. За допомогою драконів завойовує більшу частину континенту Вестерос.

— Цю роботу взагалі не можна порівнювати з іншими книжками циклу, — продовжує Наталія Тисовська. — П'ять томів "Пісні льоду й полум'я" — це романи в класичному розумінні слова. А "Вогонь і кров" — можна сказати, довідкова література. Покликана відповісти на запитання, які виникають у процесі читання саги, але так і лишаються за лаштунками.

Мартін, як завжди, грається з читачем. Застерігає: важко сказати, чи можна до кінця вірити всім розповідям. Автор подає декілька версій тієї самої події та залишає читачеві право вирішувати, яка саме версія найвірогідніша. Іноді ж він робить іще цікавіше: довго розповідає якусь химерну пригоду, а потім одним рядком перекреслює все сказане. Заявляє, що такого просто не могло бути.

Дуже цікаво, як завершиться серіал "Гра престолів". Звісно, головне запитання — хто посяде Залізний трон. Крім того, цікаво, чим закінчиться війна з Королем Ночі. У романах ця сюжетна лінія набагато глибша й таємничіша, ніж в екранізації. Можливо навіть, що серіал матиме одну кінцівку, а книжки — зовсім іншу.

Зараз ви читаєте новину «"В історії телебачення не було такого" — про серіал "Гра престолів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути