вівторок, 19 листопада 2019 00:45

У Білорусі національного, трошки можна, але насправді — ні

Автор: ФОТО З САЙТА FACEBOOK.COM @LAVONVOLSKI
  Білоруський рокер Лявон Вольський за активну громадську позицію довгий час був у неофіційному ”чорному списку” діячів культури. Режим Олександра Лукашенка заборонив йому виступати на батьківщині
Білоруський рокер Лявон Вольський за активну громадську позицію довгий час був у неофіційному ”чорному списку” діячів культури. Режим Олександра Лукашенка заборонив йому виступати на батьківщині

– З 2010 року не мали жодного концерту вдома. Лише за кордоном, у Литві, Україні, – каже білоруський рокер Лявон Вольський, 53 роки.

21 листопада зі своєю групою "Крамбамбуля" виступить у Києві. Останній альбом гурту вийшов 2015-го. Замість веселих пісень про алкогольні традиції різних народів на платівці були войовничі композиції.

– Продовжувати писати в жанрі альтернативна естрада не було сенсу. І ми перетворилися на партизанів. І зараз виглядаємо, як загін повстанців із лісу.

Коли в Білорусі заборонили рок-музику?

– З 1994 по 2005 роки була відносна свобода. Лише в провінції могли існувати місцеві заборони. Коли хтось із керівників міста не хотів брати відповідальність за рок-концерт у себе. Але тиску не відчували. Грали навіть у концертному залі "Мінськ", що належить до управління справ президента.

2005-го виступили під час мітингу опозиції на 10-річчя режиму Лукашенка. Незабаром почалися репресії. Після Плошчі-2010 (Плошча – білоруською Майдан. У грудні 2010-го в центрі Мінська зібралася мирна 60-тисячна демонстрація проти фальсифікації результатів президентських виборів. Її розігнали внутрішні війська, десятки людей затримали, зокрема і кандидатів у президенти Володимира Некляєва, Андрія Саннікова, Григорія Костусєва, Миколу Статкевича, Віталія Римашевського. – ГПУ) не можна було зіграти навіть у кав'ярні. Власникам телефонували, шантажували. Казали – якщо хочете займатися бізнесом, не проводьте концертів.

Теперішня відлига – після подій в Україні. Влада злякалася й почала відпускати гайки.

Ви на сцені з 1981 року. Як легенда білоруського року зможете виступити в мінському Палаці спорту?

– Прокатники домовлялися з цим майданчиком. Але там керівництво непередбачуване. Ще пам'ятають час повних заборон. Можуть підписати угоду й за тиждень розірвати. Сказати, що в них щось протекло чи змагання позапланові. Чи взагалі перехотіти співпрацювати. У 2-мільйонному Мінську є від сили два-три відповідні зали для білоруських рокерів. Наприклад, постійний концертний майданчик Зьміцера Вайцюшкевіча – Палац культури глухонімих.

– Це така хитра гра, лицемірна позиція влади. Щось національного, незалежного трошки можна, але насправді – ні, – додає культуролог із Мінська Максим Жбанков, 61 рік.

У столичному "Докер пабі" гурт Лявона Вольського "Крамбамбуля" виконає пісні, які грав на Майдані в Києві в грудні 2013-го. Також відомі в Україні хіти "Госьці", "Турысты", пісню "Суседзі", яку 2004-го записали з лідером "Скрябіна" Андрієм Кузьменком. У ній Кузьма співав білоруською, а Лявон Вольський – українською.

Зараз ви читаєте новину «У Білорусі національного, трошки можна, але насправді — ні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути