пʼятниця, 22 червня 2018 00:20

Усно може перемножувати п'ятизначні числа

Усно може перемножувати п'ятизначні числа
Фото: vsiknygy.net.ua

— Франческа щодня вміє легко і невимушено втрапляти в халепи. Вона імпульсивна. Якщо їй щось не подобається, одразу кидає в тебе, що є під рукою. Я вже навчився миттєво реагувати, коли в мене летять якісь предмети, — розповідає 40-річний Дорж Бату про героїню своєї книжки "Франческа. Повелителька траєкторій".

Американський письменник народився в російському Улан-Уде, за націо­нальністю бурят. 20 років займався журналістикою в Росії, Україні та Сполучених Штатах Америки. Працює в Національному управлінні з аеронавтики й дослідження космічного простору в США оператором центру управління польотами. Франческа — його 26-річна напарниця.

— Народилася з аутизмом, — продовжує Дорж Бату. — У дитинстві довго не говорила, не вміла контактувати з людьми, не вчилася у школі. Займалася із професором математики. Вона усно розв'язує складні рівняння, перемножує п'ятизначні числа. Але навмисне не згадую в книжці, що вона аутистка. Це зрозуміють між рядків хіба ті, в кого діти з такою проб­лемою, — говорить Дорж Бату.

— Спочатку писав репортажні історії українською про своїх колег у "Фейсбуку". Згодом "Видавництво Старого Лева" запропонувало зробити з них книжку.

Попередня робота Франчески — касирка в кав'ярні. Сержант Маккарті — колишній член вуличної банди. Сара — колишня балерина. Наш керівник — старший офіцер Баррел, колишній військовий, батько п'ятьох дітей, який любить журнал "Плейбой". 2015-го я випадково потрапив до компанії, що виробляла деталі до космічних апаратів. Прийшов туди простим лаборантом. Від мене не вимагали ні профільної освіти, ні знань. За майже три роки доріс до інженера. Потім переїхав у інший штат і знайшов роботу в НАСА. У нас усіх різні долі, але зараз ми працюємо разом. Моя книжка про сміливість змінити життя.

У книгарнях "Франческа. Повелителька траєкторій" коштує 150 грн.

Космос до нас ближчий, ніж Київ до Львова

Під час презентації "Франческа. Повелителька траєкторій" на "Книжковому Арсеналі" відвідувачі задали Доржу Бату три питання.

Американці були на Місяці?

— Якщо я засумніваюся, мене виженуть із роботи.

Після вашої книжки мої внуки почали вивчати історію Монголії (дід по матері письменника — один із засновників бурят-монгольської музики. — ГПУ). Ви не думали писати історичні книжки?

— Можливо, колись напишу про Чингісхана.

Чи хотіли б стати космонавтом?

— На нашій базі в Г'юстоні є музей. Там одного разу я приміряв скафандр з програми "Аполлон". Я не хочу бути космонавтом. Особливо через те, як вони ходять у туалет. Проте космос до вас ближчий, ніж здається. Починається на відстані 100 кілометрів. Тобто космос ближчий, ніж Київ до Львова.

Зараз ви читаєте новину «Усно може перемножувати п'ятизначні числа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути