четвер, 05 жовтня 2006 18:26

Українська піаністка 12 років живе в Америці

Сьогодні в столичній філармонії на запрошення ХVII фестивалю "Київ мюзик-фест" виступає 29-річна піаністка Надія Шпаченко.

Народилася вона в Харкові. 1991-го з матір"ю, єврейкою Серафимою Шварц, виїхала до Ізраїлю, потім — до Америки. Нині Надія — професор Каліфорнійського університету міста Помона.

— Моєю докторською роботою було "Нетрадиційне використання фортепіано", — розповідає піаністка.— Наприклад, ірландці вірять у дух померлих на ім"я Дебачі. Він виє, закликаючи душі на той світ. Американський композитор Генріх Као присвятив Дебачі твір для струн рояля. Музикант грає, інша людина натискає на педалі рояля. Виходить моторошно, — не скажеш, що це рояль.

Додає, що американський композитор Джон Кейдж під час гри клав усередину рояля цвяхи.

В Україні Шпаченко зіграє концерт N2 київського 68-річного композитора Юрія Іщенка.

— Він його написав під впливом помаранчевої революції, — каже піаністка.

Уперше після еміграції Надія побувала в Україні рік тому. Виступила у Харківській філармонії.

— Думала, заїду на два дні. Побачусь із батьком та друзями. Та лишилася на цілий місяць, — пригадує. — Мене поселили в інтернаті-десятирічці. Дали окрему кімнату з роялем. Так мені смакувала інтернатська їжа, особливо борщ! Я в багатьох країнах була, але нічого смачнішого не їла.

У США Шпаченко живе біля Лос-Анджелеса, з матір"ю і 37-річним чоловіком Бері Воркером. У Києві вона оселилася в готелі "Україна".

— Бері — звукорежисер, — хвалиться чоловіком піаністка. — Програмував роботів для НАСА, їздив у Болівію вивчати мову інків. Колись мріяв займатися музикою. Але його родина не могла заплатити $60 за годину навчання в музичній школі.

Зараз ви читаєте новину «Українська піаністка 12 років живе в Америці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути