пʼятниця, 15 вересня 2017 06:15

"Українці знову опинилися на роздоріжжі"

Автор: Валерія Радзієвська
  Актор Юрій Коваленко в історичній драмі ”Крути 1918. Захист” грає французького маршала Фердинанда Фоша, який вів переговори з урядом Української народної республіки. Пропонував українцям продовжувати воювати замість царської Росії з Німеччиною і Австро-Угорщиною
Актор Юрій Коваленко в історичній драмі ”Крути 1918. Захист” грає французького маршала Фердинанда Фоша, який вів переговори з урядом Української народної республіки. Пропонував українцям продовжувати воювати замість царської Росії з Німеччиною і Австро-Угорщиною

На території Національного парку Межигір'я, у колишньому маєтку Віктора Януковича, розпочали зйомки історичної драми "Крути 1918. Захист".

Фільм присвячений 100-річчю бою під залізничною станцією Крути на Чернігівщині. У січні 1918-го тут майже 400 київських студентів і курсантів протистояли вдесятеро чисельнішому війську більшовицької Росії. Українці зазнали поразки, але затримали наступ ворога. Це дало змогу делегації Української Народної Республіки укласти мирний договір із Німеччиною й Австро-­Угорщиною. В обмін на харчі ці країни звільнили Україну від більшовиків.

— Історики весь час поверталися до цих подій. Тема жертовності українців у боротьбі з окупантом як ніколи актуальна, — каже автор сценарію картини 43-річний Костянтин Коновалов.

— Нас хотіли ­консультувати багато науковців. Але вони не були під Крутами. Брали до уваги лише матеріали, написані учасниками бою. Сценарій базується на мемуарах Аверкія Гончаренка. Він був командиром куреня першої юнацької військової школи імені Богдана Хмельницького. Професійний військовий. Брав участь у Першій світовій, у 1940-х — старшина дивізії "Галичина". Помер 1987 року у США. Правнук Аверкія Гончаренка розповідає історію прадіда, за сюжетом.

У Межигір'ї фільмують епізоди мирного життя.

— "Крути 1918. Захист" за драматизмом нагадуватимуть гоголівського "Тараса Бульбу", — про­довжує Костянтин Коновалов. — Є батько, генерал контр­розвідки, і в нього два сини. Один зраджує Батьківщину, а другий — ні. Українці, як і 100 років тому, так і зараз, під час війни з Росією, опинилися на роздоріжжі. На чию сторону перейти?

Серед історичних осіб на екрані можна буде побачити першого президента України — історика ­Михайла Грушевського, головного отамана військ УНР Симона Петлюру.

Останнього зіграє онук Богдана Ступки.

— Переглядаю документальні фільми про свого героя. Щоб бачити, як він поводився, яка в нього була хода, рухи, — розповідає актор Дмитро Ступка, 31 рік. — Мені накладатимуть грим — силіконові повіки, і робитимуть підстаркуватим. Петлюрі 1918-го було 38 років. Відпускаю волосся, робитимуть укладку з проділом, — Дмитро показує на своєму телефоні фото Петлюри. — Він був потужною вольовою людиною. Мені здається, що в нас таких немає.

Виконавиця головної ролі 24-річна Надія Коверська каже, багато в чому подібна на свою героїню Софію. Грає дівчину з української інтелігентної родини. Її коханий вирушає на бій під Крутами.

— Якби жила 100 років тому, я теж стояла б на Софійській площі й підтримувала свою країну. Аналогій із сучасністю в фільмі є багато. Буде питання — що зробив конкретно ти, щоб Україна розцвітала. Чи не береш ти хабарів, чи не втік ти для кращого життя за кордон.

Режисером фільму "­Крути 1918. Захист" став 43-річний Олексій Шапарев. Бюджет стрічки $2 млн — майже 52 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «"Українці знову опинилися на роздоріжжі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути