вівторок, 08 листопада 2016 00:35

"Україна не йде до іншого. Вона просто не хоче жити з тираном"

  Картина київського художника Юрія Соломка ”Ростяжка” довжиною 110 сантиметрів. ­Створена 2013 року кульковою ручкою та аквареллю
Картина київського художника Юрія Соломка ”Ростяжка” довжиною 110 сантиметрів. ­Створена 2013 року кульковою ручкою та аквареллю

— Україна і Росія — це чоловік і дружина, які сильно посварилися. Конфлікт не завершений, бо розлучення ще не було. Інколи пари легко розходяться і лишаються друзями. Це не наш випадок. Наш — розділення майна, помста і ненависть. Україна — дружина. Вона не йде до іншого, як це часто буває у шлюбі. Просто не хоче жити з патріархальним тираном — каже 54-річний художник Юрій Соломко.

Його персональна виставка "Секс і політика" відкрилась у столичній галереї "Волошин". 16 картин — це сексуальні сцени, намальовані на географічних картах.

Центральна робота експозиції — полотно "Сніданок на траві". На політичній карті світу художник зобразив першого американського президента Джорджа Вашингтона і президента РФ Володимира Путіна в костюмі Супермена. Між ними на карті Європи цілуються дві голі дівчини.

— Створив цю картину задовго до Майдану і війни на Донбасі. Почав 2010-го, закінчив навесні 2013 року. Тільки зараз до кінця зрозумів її справжній сенс. Це дуже вчасна виставка. В Україні всі стомилися від війни. Потрібен був сильний образ, щоб її перекрити. Якщо смерть у давніх греків символізує бог Танатос, то конкурувати з ним міг лише покровитель кохання Ерос, — продовжує автор.

Напроти "Сніданку на траві" стоїть скульптура фалоса з назвою "ХХХ".

— Чоловічий орган — такий самий символ політичної влади, як скіпетр і держава. На наскельних малюнках вождя ­племені завжди можна було впізнати за найдовшим фалосом. Це означало, що йому належить багато жінок, у нього багато дітей. Тобто він батько свого племені. Таке твердження може бути й умовним. А з другого боку, якщо у державного діяча весь сексуальний інстинкт іде в політику — чекай біди. Всі свої комплекси, манії, фобії такий "батько нації" буде зганяти на власному народу і сусідах.

Юрій Соломко з ­1990-х малює на географічних картах. У роботах трактує проблеми сучасного світу й історичні події.

— Я знайома з Юрієм з 1994-го. Зустрілися в німецькому Мюнхені. Порівняно з минулими його роботами, ця виставка дуже суперечлива. Знайшла одну картину, яку подарувала б собі. Це "Антарктика". На ній обличчя гарної жінки. Захоплюють яскраві кольори.

Одну картину я дарувала сестрі на весілля. На ній зображений струнний квартет, — каже англійська колекціонерка українського походження 57-річна Оленка Кольорова.

Виставка "Секс і політика" триватиме до 13 листопада.

Зараз ви читаєте новину «"Україна не йде до іншого. Вона просто не хоче жити з тираном"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути