Ексклюзиви
понеділок, 13 серпня 2007 17:01

Священики і рокери святкували рік хрещення Русі

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Під час виступу пітерської групи ”ДДТ” грузинська співачка Ніно Катамадзе спустилася під сцену і підспівувала Юрію Шевчуку
Під час виступу пітерської групи ”ДДТ” грузинська співачка Ніно Катамадзе спустилася під сцену і підспівувала Юрію Шевчуку

У неділю на Співочому полі в Києві святкували 1019-й рік хрещення Київської Русі. Кошти на концерт виділила громадська організація "День Хрещення Русі", до якої входить митрополит Київський та всієї України Володимир, депутат від Партії регіонів Василь Горбаль та генпродюсер музичного телеканалу "Ентер" Юрій Молчанов.

Ходили чутки, що концерт зірвуть язичники. На вході до Співочого поля Об"єднання різновірців продавало книжки про язичництво. Перед сценою ходили десятеро людей з українськими прапорами, до яких були прив"язані чорні стрічки.

— Це на знак того, що Русь хрестили примусово, — пояснив "ГПУ" один із цих чоловіків Олександр Ваврик. — Українцям нав"язали чужі традиції. 1019 рік хрещення Русі — не свято, а тризна.

Але особливої уваги на язичників не звертали. Молодь, яка прийшла на концерт, шукала спиртне, але наметів із пивом не було. Приїхали ченці Московського патріархату. Вони гуртуються під сценою, куди під"їхав  митрополит Київський та всієї України Володимир. Сцену охороняють байкери з київського клубу "Срібні кулі". Коли мотоциклісти лаються, батюшки хрестяться по кілька разів. А під час концерту священики навіть пританцьовують. Отець Андрій із храму Агапета Печерського, що в Києві на проспекті Перемоги, зізнається "ГПУ", що є фанатом Юрія Шевчука із "ДДТ".

— Я його слухав ще в армії. Шевчук — недішовий парінь. І російський рок є особливим культурним явищем. У ньому важливі слова, як і в церковному співі. Тому російський рок продовжує духовну традицію.

Виступають пітерські рокери "ДДТ", грузинська джазова виконавиця Ніно Катамадзе, 34 роки, та київська рок-група "Брати Карамазови". Вони відмовилися від гонорарів. Виконавцям оплатили лише квитки й готель. Концерт починається годиною пізніше, бо раптом зникає електрика. Вокаліст групи "Брати Карамазови" Олег Кривошеєв підвозить під сцену два генератори. Катамадзе, яка співає першою, не встигає прорепетирувати.

"ДДТ", Ніно Катамадзе, "Брати Карамазови" відмовилися від гонорарів

— Глядачі мені аплодували, але виступ трошки провалився, — зізнається вона. — Я хотіла співати ліричні пісні. Але на сцені зрозуміла, що для такого відкритого майданчика треба виступати енергійно. Але не змогла одразу перелаштуватися.

Ніно каже, що у Грузії хрещення Русі не святкують, хоча 90% грузинів — православні.

— Але у нас дуже багато уваги приділяють релігії, — веде далі співачка. — Мене хрестили в 22 роки. А мого 83-річного діда — цього року. Його хресні удвічі молодші від нього.

Додає, що під час поїздок у Київ завжди іде до архімандрита Києво-Печерської Лаври Полікарпа.

— Ми познайомилися через мою подружку-киянку Свєту Кукліч. Вона в отця Полікарпа сповідається. І тепер отець часто запрошує мене у Лавру на чай.

"Братів Карамазових" публіка прийняла краще, ніж Катамадзе. А на "ДДТ" люди аж вили від захвату.

— Святкуємо сьогодні 56-річчя нашого художника Володимира Дворника, — каже зі сцени вокаліст групи 50-річний Юрій Шевчук. І дарує іменинникові ікону Миколи Чудотворця. Коли виступ "ДДТ" добігає кінця, чотири десятки фанатів біжать за сцену. Там сходами до гримерки мають спускатися музиканти. Байкери з клубу "Срібні кулі" стримують людей. Якийсь фанат штовхає одного з них кулаком у плече. У відповідь отримує удар по обличчю. Фанат падає на сходи непритомний під ноги Ніно Катамадзе, яка виходить з-за лаштунків.

— Не надо его бить! — кричить співачка.  Чоловіка поливають мінеральною водою з пластикової пляшки. У того поламаний ніс. Юрій Шевчук завершує виступ і йде у гримерку. До опівночі "ДДТ" святкують день народження Дворника. Надворі їх чекають два десятки фанатів. Вони не розходяться, навіть коли починається дощ. Юрій виходить у доброму гуморі, кожному дає автограф.

— У п"ятницю їдемо на байкерський фестиваль у Судак, — каже Шевчук. — Потім на мою дачу на кордоні з Карелією в селі Лебедівка. Лягаємо на дно й пишемо нову програму. Скільки можна співати цю "Осінь"? Нова програма  буде нашою лебединою піснею. Розмова про життя, Росію та Україну.

Додає, що виступи — це ніби стосунки з дівчиною.

— Вони бувають комерційні або духовні, — пояснює. — Цей виступ у мене був духовний.

Потім Шевчук сідає у чорний джип і їде до готелю "Україна".

Зараз ви читаєте новину «Священики і рокери святкували рік хрещення Русі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути