пʼятниця, 04 жовтня 2019 05:05

Радянська влада намагалася знищити століття української історії

Радянська влада намагалася знищити століття української історії
У Львівському національному університеті театральний актор Святослав Максимчук зачитав уривки зі збірки афоризмів "Мудрість передвічна", упорядкованої Валерієм Шевчуком. Презентація книжки відбулася під час 26-го Форуму видавців. Фото: facebook.com

— Не належить шляхетному розуму більше витрачати часу на сон, ніж на свідоме життя, бо сон є якоюсь подобою смерті, — актор львівського Театру ім. Марії Заньковецької 83-річний Святослав Максимчук читає твір поета XVII ст. Касіяна Саковича.

В актовій залі Львівського національного університету презентують книжку "Мудрість передвічна. Афоризми давніх українських мислителів XI — поч. XIX ст." До збірки ввійшли авторські цитати від Іларіона Київського до Івана Котляревського.

Книжку випустило київське видавництво "Кліо" до 80-річчя її упорядника — письменника Валерія Шевчука.

— На жаль, Валерій Олександрович не зміг приїхати, — повідомляє присутнім директор видавництва "Кліо" Віра Соловйова. — Сказав: "Мушу працювати. В мене скільки роботи. Дайте мені спокій".

— Ця книжка — можливість запричаститися віковою мудрістю українських письменників, — говорить декан філологічного факультету ЛНУ Святослав Пилипчук, 39 років.

— Валерій Шевчук був студентом історико-філософського факультету Київського університету й увесь вільний час проводив у бібліотеці. Говорив, що це були благословенні роки, коли він сформувався як особистість. Саме там виникла вперше ідея занотовувати думки цікавих людей, якими наснажувався. Давали імпульс і для його художніх творів.

Також це були наукові пошуки. Шевчук працює не лише як письменник, а й як історик літератури. Основним завданням вважає відновлення української старовини. Показати світу, що наше Середньовіччя було надзвичайно багате. Що давня українська література невиправдано забута, викреслена з європейського та світового культурного контексту. І кожна його дія — намагання повернути втрачені скарби.

Також на Шевчука як науковця вплинула пожежа в Державній публічній бібліотеці Академії наук УРСР — нині Національна бібліотека імені Вернадського. У ніч на 24 травня 1964-го співробітник відділу російської літератури Віктор Погружальський підпалив величезний відділ україніки, де зберігалися найдавніші рукописи. Знищив приблизно 500 тисяч книжок, журналів і газет. Були свідки, які запевняли — Погружальський діяв свідомо за завданням КДБ. На кожній полиці було написано "к сожжению". Того дня радянська влада здійснила ганебну спробу знищити століття української історії. Частину рукописів удалося відновити. Та як пише Оксана Забужко, "ціле наше середньовіччя пішло з димом, майже вся домосковська доба".

Подія позначилася на особистій долі Шевчука. 1966-го його старшого брата Анатолія арештували, бо набрав у друкарні й залишив у себе самвидавний памфлет Євгена Сверстюка про процес над Погружальським. Відправили на п'ять років у табір суворого режиму в республіці Мордовія. Ця особиста травма вплинула на бажання Валерія Шевчука активно взятися за відновлення старовини.

"Мудрість передвічна" показує, що думали й чим жили наші предки. Засвідчує розвиток нації. Демонструє і нам, і світові, які ми інтелектуально багаті.

Збірка афоризмів "Мудрість передвічна" коштує 200 грн.

Зараз ви читаєте новину «Радянська влада намагалася знищити століття української історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути