вівторок, 17 вересня 2013 00:15

"Сергій Жадан? Уперше чую"

Автор: фото: Мирослав Трофимчук
  Виконавчий директор поетичного фестивалю ”Меридіан Черновіц” 25-річна Ірина Вікирчак 7 вересня відкриває читання ”Поезія спальних районів”. На подвір’ї житлового комплексу ”Водограй” у Чернівцях виступили поети Сергій Жадан, Світлана Поваляєва та Енн Коттен із Німеччини
Виконавчий директор поетичного фестивалю ”Меридіан Черновіц” 25-річна Ірина Вікирчак 7 вересня відкриває читання ”Поезія спальних районів”. На подвір’ї житлового комплексу ”Водограй” у Чернівцях виступили поети Сергій Жадан, Світлана Поваляєва та Енн Коттен із Німеччини

— Ця влада посилює в мені любов до холодної зброї. Ця держава позбавляє мене почуття вітчизни, — декламує свої вірші у мікрофон поет Сергій Жадан, 39 років. Він виліз на цегляний 1,5-метровий куб посеред двору спального району у Чернівцях. 7 вересня на IV фестивалі "Меридіан Черновіц" відбулися читання "Поезія у спальних районах".

— Говорит красиво, без бумажки, — його слухає місцевий 73-річний Іван Дмітрієв. Рукою сперся об паркан-сітку, в другій тримає вудку. — Сам пишу, но меня никто не публикует. Не знаю украинской грамматики, пишу на русском. Лирику, которая не касается политики, еще люди слушают. Но меня больше интересуют события в стране. Пишу, что все перевернулось с ног на голову. Поэтому меня считают коммунистом. Служил я на Камчатке, там была газета "Тихоокеанская вахта". В редакции любители собирались и каждый читал свое. Соединенные Штаты в это время провоцировали Советский Союз. Тогда я такое написал: "Вновь хотите, чтоб не знала земля покоя и тишины, чтоб солнце красное вставало в кровавом зареве войны?". Піду вже, нічого сьогодні не піймав. Якщо буду сидіти, то жінка насварить.

— А хто цей вірш читав? — питає далекобійник Едуард Ільчук, 42 роки.

— Сергій Жадан, — відповідаю.

— Уперше чую. Він патріотичний, викрив усі суспільні неполадки. Зараз по-любому зайду в інтернет, прочитаю його біографію і вірші. Хоча би яку об'яву повісили. У нас на першому поверсі є стенд для оголошень. Почув із балкона, як цей Жадан виступає, спустився. Читаю пригодницькі романи. Друзі порекомендували "Бот" українського письменника Максима Кідрука. Дуже захватующа книжка. Але читаю рідко, бо постійно в дорозі.

У подвір'ї житлового комплексу "Водограй" на дерев'яних барних стільцях сидять сотня глядачів. Просять поетів виступити ще.

— Сусідка каже, багато людей на вулиці, мабуть, здають під'їзд. У нас же новий будинок. Прийшла з цікавості, а зустріла оцей збір, — Людмила Ковальова, 63 роки, чекає на подругу. — Не було оголошення. Даже охраннік нічого не знав. У нас багато молодих мам із дітьми, вони би послухали. Виглядає сучасно, як у євространах. Я 13 років прожила в Італії. Там молодь збирається у парках, сідає на травичку і збори проводить. Мала чоловіка-італійця, а коли він помер, повернулася до Чернівців. Тут у мене дорослі діти. Читати подобається Катерину Вільмонт, — переходить на російську, — она пишет женские романы. Стиль примерно, как у Дарьи Донцовой. Первые были очень интересные, новые мне не идут.

На постамент зі стільчика піднімається німецька поетеса Енн Коттен, 31 рік.

— Мам, прийди і принеси дозиметр. Щось із цими віршами не так. Щойно я торкаюсь серцевини, вони йдуть за мною слід у слід, — Жадан читає після Коттен переклад її вірша "Важкі елементи".

— Трішки знаю німецьку. Коли слухала вірша, сприймала одне, а з перекладу зрозуміла вже інше, — студентка Острозької академії Вікторія Поліщук, 19 років, сидить на плитці, спершись на стіну будинку. Поряд троє подруг. Приїхали сьогодні о шостій ранку. — Втомлені з дороги, вчора ще мали пари. Тут класна атмосфера. Читання у спальних районах — це якраз для такої поезії.

Після виступів дівчата йдуть до Сергія Жадана по автограф.

— Тут було мало мешканців, більше фестивальної публіки, — говорить літератор. — Потрібно шукати читацьке середовище, яке не здогадується про існування сучасної української літератури. Є стереотип, що вона нецікава. Але у багатьох випадках її не читають, бо не знають про неї. Коли відкривають цей пласт текстів, виявляється, що є багато хороших письменників. Українська сучасна література нічим не поступається класиці.

Фестиваль "Меридіан Черновіц" відбувся 6-8 вересня. У ньому взяли участь 50 поетів з України та інших держав.

Зараз ви читаєте новину «"Сергій Жадан? Уперше чую"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути