понеділок, 15 вересня 2008 20:52

Рінат Ахметов привіз 17 скульптур із Лувру

12 вересня виставку з колекції Лувру "Бронза французької корони" відкрили у відреставрованому Будинку митрополита на території заповідника "Софія Київська".

— Будинок за 80 мільйонів гривень відбудували після пожежі. Гроші дав бізнесмен Рінат Ахметов, — каже директор "Софії Київської" Неля Куковальська, 49 років. — У часи Київської Русі тут приймали послів, підписували важливі угоди, всаджували на стіл київських князів. А ми створюємо музей архітектури.

Із Парижа до Києва привезли 17 робіт із королівської колекції Людовіка ХІV. На відкриття приїхав директор Лувру Анрі Луарет, 56 років. Француз відмовляється назвати суму, на яку застрахували привезені роботи. Пояснює французькою, що цього зазвичай не розголошують. Його не розуміє Анатолій Заболотний — директор благодійного фонду Ахметова "Розвиток України".

— Наш фонд виділив 800 тисяч гривень на перевезення скульптур. Вартість виставки — 15 мільйонів євро. А страхова вартість 236 тисяч гривень, — розказує він.

Француз округлює очі, журналісти сміються. Заболотний ніяковіє, але теж сміється.

— Ми спокійні за колекцію. Наші фахівці перевірили стан безпеки та умови зберігання. "Софія Київська" все виконала на найвищому рівні, — запевняє француз.

Директор Лувру їде в "Мистецький арсенал". Кажуть, там має зустрітися з президентом України Віктором Ющенком, 44 роки. З"являються нардеп-"регіонал" 41-річний Рінат Ахметов і секретар Ради національної безпеки й оборони Раїса Богатирьова, 55 років. До них підходить губернатор Київщини Віра Улянченко, 50 років.

— Не віриться, що так швидко все відреставрували, — хвалить вона Ахметова, поправляючи намисто з перлів. Бізнесмен мовчки киває.

Президент затримується біля скульптури "Геркулес, який душить Антея"

Усередину гостей не пускають. Подвір"ям прогулюються арт-директор кінофестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі й письменниця Оксана Забужко. На вулиці +10°С, люди мерзнуть, бо одягнені по-літньому. Президента очікують на 18.00. Ющенко приїжджає о восьмій вечора.

— Софія має особливу властивість — повертати нас до своїх духовних та історичних витоків, встановлювати зв"язок між віками і поколіннями, єднати всіх нас в один український народ, в одну націю, — відкриває він виставку.

Глава держави затримується біля скульптури "Геркулес, який душить Антея". Вона створена у Флоренції на початку XVІІІ ст. Віталіна Ющенко, 28 років, зупиняється біля античної богині Амфітрати, під ногами якої маленький дельфін. На руці богиня тримає краба.

Королівську колекцію вперше вивезли за межі Франції. Виставка триватиме до 13 грудня. Квиток на неї коштує 5 грн, іще дві гривні треба заплатити за вхід у "Софію Київську". Фонд Ріната Ахметова доплатить музеєві по 5 грн за кожен куплений квиток.

Зараз ви читаєте новину «Рінат Ахметов привіз 17 скульптур із Лувру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути