вівторок, 28 серпня 2018 00:35

Режисер жив із кулею в грудях

Режисер жив із кулею в грудях
68 акторів київського Молодого театру зіграють у виставі "100 років Молодий" Фото: Київський академічний Молодий театр

68 акторів київського Молодого театру зіграють у виставі "100 років Молодий".

Постановка присвячена ювілею театру.

— Півсотні наших акторів мають кровний або духовний зв'язок із колективом театру Леся Курбаса, який діяв на вулиці Прорізній століття тому, — розповідає режисер і художній керівник Молодого театру Андрій Білоус, 42 роки.

— Акторка Тетяна Стебловська є похресницею Гната Юри, провідного режисера. Тамара Яценко — пряма учениця акторки Поліни Нятко.

У виставі немає чіткого сюжету. Задіяли всю трупу. Кожного героя грають декілька акторів — залежно від настрою сцени. Якось Лесь Курбас закохався в акторку своєї трупи Валентину Чистякову. Через це почав спізнюватися на репетиції. Пізніше пара побралася. Режисер пригадує своє попереднє нещасливе кохання. Вирішив вистрілити з револьвера собі в серце, але куля застряла. Лікарі відмовилися її витягати, щоб не нашкодити. Так режисер до кінця днів прожив із кулею в грудях. Для цієї сцени обрали Станіслава Боклана, бо в Молодому театрі часто втілює образ Дон-Жуана.

У виставі не вигадали жодного слова. Кілька місяців працювали в архівах. Знайшли спогади акторів, режисерів.

Курбас мав віденську освіту, бачив кращі європейські вистави. Мріяв побудувати новий театр в Україні. Тодішні постановки показували лише українські побутові проблеми. Перед кожною виставою Курбас виходив на сцену і казав, що не хоче бачити в театрі програм політичних партій, соціальних проблем. Це має бути казка, емоція, таємниця.

Навесні 1919 року більшовики ліквідували Молодий театр Курбаса шляхом злиття з іншим театром. Потім створив ще кілька — "Кийдрамте", "Березіль", Театр на Соловках. 1933-го Курбаса репресували. За націоналізм засудили до п'яти років виправно-трудових таборів. 1937-го розстріляли.

Після цього все, що було пов'язано з іменем Курбаса, намагалися вичистити. Українським театралам по-насильницьки нав'язували російську акторську школу, викладали лише систему Станіславського. Однак систему Леся Курбаса все одно продовжували викладати таємно.

Прем'єра вистави "100 років Молодий" відбудеться 5 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Режисер жив із кулею в грудях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути