вівторок, 10 квітня 2012 07:00

Поетеса надрукувала вдома сто книжок

5-7 квітня у Києві відбувся 7-й Весняний книжковий ярмарок "Медвін". На виставці представили стенди 69 видавництв і редакцій преси. На попередніх було близько 200.

— Мало людей цього разу, — письменник 45-річний Антон Санченко курить на лаві біля павільйону виставкового центру "Київекспоплаза". Тут "Медвін" розташувався удруге. — В Інституті фізкультури було зручніше. У центрі міста, обжита територія вже. Уся літературна тусовка збиралася. Це було місце, де письменники обов'язково мали відмітитися.

У павільйоні близько десятка авторів продають книжки, які друкували власним коштом.

— Самвидав — не найгірше хобі, — продовжує Санченко. — Перша моя книжка "Викличний канал" 2003-го також вийшла самвидавом. Усі мої друзі вже щось повидавали, а я без книжки. Були гроші тільки на половину накладу. Потрібна було 400 доларів — зараз смішна сума, а тоді велетенська. Два роки збирав. Коли видав, дуже радів. Це була збірка оповідань російською мовою. Жив тоді в Херсоні, місцевий тюремний психолог потім шукав її. Хотів почитати одному ув'язненому капітану, аби розвеселити його. Той сидів за аварію на транспорті. Але не треба великих накладів друкувати. Маєш сто друзів — зроби сто примірників. А не тисячу. Бо решта 900 лежить у гаражі й нема, куди ставити машину. Видати книжку — це потреба поставити крапку. Рукопис постійно виправлятимеш, перероблюватимеш. Видав — нарешті розслабляєшся.

Киянка 42-річна Лілія Дишльовська склала на столі стосом саморобні тонкі книжки. Збірку власних віршів накладом 100 примірників виготовила самостійно за чотири дні. Друкувала на принтері. Купила спеціальні степлер і машинку для обрізки країв. Книжку "Про вовка в лісі" випустила у видавництві. За тисячу екземплярів на чотирьох глянцевих сторінках заплатила 8 тис. грн.

— Вірші пишу з дитинства, казки — відколи з'явилися діти. Маю трьох доць, — каже поетеса. — Самій видавати удвічі дешевше. У видавництвах краще, бо вони пропонують книжку в бібліотеки, самі розповсюджують. Повісті для дорослих продаю по 10 гривень. Виготовити їх самостійно мені обійшлося у 4 гривні. Хочеться себе показати, а грошей, щоб звертатися у видавництва, зараз не маю.

Між рядів повільно проходжається поет Дмитро Лазуткін, 33 роки, із високою стрункою брюнеткою. У нього розстібнуті три ґудзики на сорочці.

— Коли можна викладати свої тексти в мережу, самвидав неактуальний, — каже поет. А інтернет дає шалені можливості. Сьогодні написаний твір уже сьогодні може бути прочитаний.

Зараз ви читаєте новину «Поетеса надрукувала вдома сто книжок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути