вівторок, 09 червня 2015 06:55

Перший сценарій радять викидати

Перший сценарій радять викидати

75 тис. грн становить призовий фонд "Гранд-Коронації". На неї подавали рукописи лише переможці "Коронації слова" попередніх років. "Гранд-Коронація" відбувається раз на п'ять років.

— Як сонячне затемнення, — жартує голова журі "Гранд-Кіносценаріїв" 34-річний режисер Любомир Левицький. — Про мене кажуть: "Ааа, це той, що американщину знімає". Основною проблемою учасників було те, що всі вони намагалися написати "Титанік". Перший сценарій кінорежисерові радять викидати. Та я написав "Штольню", — сміється Любомир. Його трилер "Штольня" вийшов 2006-го й зібрав у прокаті $120 тис. — Я виконав план по україномовному кіно на внутрішньому ринку й зараз хочу робити кіно на зовнішній. Як Люк Бессон у Франції. Знімає французьке кіно англійською мовою і продає на весь світ. Чому ми не можемо цього робити самі?

Цього року за найкращий кіносценарій у "Гранд-Коронації" змагалися 9 авторів. Перемогла чернівчанка Юлія Боднарюк із рукописом "У зоні недосяжності". Авторка називає свій сценарій "песимістичною комедією про АТО і мир".

— Українського кіно сто років тому знімали більше, ніж зараз. Це ж парадокс, — каже співзасновниця конкурсу Тетяна Логуш. — Ми з паном Юрієм приходили якось і до міністра інформаційної політики пана Юрія Стеця, і на Перший національний. У нас є письменниця Ліда Волянська. Вона має коріння з Америки. Ліда каже, що вони можуть дати безкоштовно декілька дитячих програм. Там уже ці програми відійшли, але вони хороші, яскраві. Ми ходили на прийом до міністерства, до Державного агентства України з питань кіно, стукали-стукали. Не могли потрапити півроку.

— Хоча кожен державний канал у Європі готовий безкоштовно дати частину своєї продукції українському державному телебаченню. Не беруть. А щось інше — беруть і платять за це шалені гроші, — додає співзасновник конкурсу 70-річний Юрій Логуш.

— Ми сподіваємося, що зможемо дивитися свої фільми. Тому що приходить онука й включає щось російською мовою. Я автоматично вимикаю. А вона мені "Таню, ну немає нічого іншого", — розповідає Тетяна Логуш. — Цього року більшість текстів — про війну, про Революцію гідності, про АТО. Ще на невидані твори пишуться пісні. Й коли хтось із наших їхав у АТО, то там просили заспівати щось веселе. "Нам потрібно, щоб ви нас підбадьорили", — казали хлопці.

— Кіно працює так само на контрасті, — ділиться Левицький. — Чого глядач іде в кіно? За емоціями, які він не переживає вдома чи на вулиці. В країнах, де була війна, гроші переважно вкидалися в комедії. Щоб не падав дух.

Зараз ви читаєте новину «Перший сценарій радять викидати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути