вівторок, 25 червня 2019 05:45

Олександра Ройтбурда хочуть звільнити за проукраїнську позицію

Олександра Ройтбурда хочуть звільнити за проукраїнську позицію
Олександр Ройтбурд має контракт на 5 років управління Одеським художнім музеєм. buro247.ua

Директора Одеського художнього музею 57-річного Олександра ­Ройтбурда намагаються позбавити посади.

19 червня питання про його відставку винесли на сесію Одеської міськради. Але більшістю голосів художник залишився у своєму кріслі.

— У мене контракт на 5 років, я відпрацьовую його, — каже Ройтбурд. — Маю команду й обов'язки. Те, що в облраді є людина, яка хоче мене прибрати, не відміняє моєї відповідальності. Нелюбов депутата Віталія Саутенкова почалася з того, що він людина "російського світу". Я вважаю українську владу кращою за окупацію. Зараз депутат щиро вірить у те, що я представник диявола. На його уявлення про світ накладаються дитячі травми і страхи, бо він людина не дуже освічена.

На посаду директора музею Ройтбурда обрали у лютому 2018-го.

— Ройтбурд — старійшина й один із лідерів нового мистецтва в Україні. Він із тих діячів, внесок яких не заперечується, — каже мистецтвознавець 65-річний Олександр Соловйов. — Має дивовижний одеський колорит, добре відчуває колір. Скільки пам'ятаю Ройтбурда, завжди був культурним лідером. Відкривав багато живописців, вибивав квоти.

— Ройтбурд реанімував затхлий простір музею. Залатав дах. Тепер активно працює з виставками, лекціями, концертами, поповнилася колекція картин. Відремонтували і відкрили новий зал, що присвятили художниці Зінаїді Серебряковій, — продовжує Олександр Соловйов.

Найбільший скандал викликав концерт у музеї групи "Хамерман Знищує Віруси". Музиканти виступали в трусах. У текстах є ненормативна лексика. У залі сиділа дитина. Батьки вмовляли організаторів пустити їх, а хлопчику заткнули вуха навушниками. Концерт відбувся у серпні 2018-го, але депутати згадали про нього лише тепер.

Зараз ви читаєте новину «Олександра Ройтбурда хочуть звільнити за проукраїнську позицію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути