вівторок, 16 лютого 2016 05:40

Олег Сенцов став лауреатом Шевченківської премії

Олег Сенцов став лауреатом Шевченківської премії
Фото: dusia.telekritika.ua

— Не треба це пов'язувати зі скандалом довкола професора Гарвардського університету Григорія Грабовича, — каже поет Іван Драч, 79 років, один із членів Шевченківського комітету.

Американського літературознавця висунули на здобуття премії за праці "Шевченкові "Гайдамаки": Поема і критика" та "Шевченко, якого не знаємо". Це спричинило появу низки відкритих листів на сайтах "Правого сектора", Науково-ідеологічного центру ім. Донцова і тижневика "Слово Просвіти". У листах Грабовича називають "скомпрометованою українофобськими ідеями й антинауковою поведінкою особою".

— Далася взнаки хитромудра тактика Спілки письменників та Інституту літератури, — продовжує Драч. — Перші висунули більше 20 авторів. До наступного туру потрапили шестеро. Коли почалося голосування, голоси розділилися. Важко було переконати, що слід обрати одного-єдиного переможця. Я висловлювався за роман Богдана Гориня "Любов і творчість Софії Караффи-Корбут".

Інститут літератури висунув на "шевченківку" і Григорія Грабовича, і дослідження Сергія Гальченка творчості Тичини, Сосюри і Остапа Вишні. Але ж якби ті, хто підтримував цих поважних панів, наполягали, попрацювали над поясненням чеснот претендентів. Але цього ніхто не робив. Членам комітету — не фахівцям у цій галузі — ніколи було задумуватися. Ось і вийшло, що література цьогоріч покарана. Ніхто Шевченківської премії не отримав.

У номінації "Публіцистика і журналістика" лауреатом Шевченківської премії став правозахисник 87-річний Левко Лук'яненко. Відзначили зібрання його ­творів у 13 томах "Шлях до відро­д­ження".

— Радив би починати читати з першого тому, — розповідає Левко Григорович. — Там надруковані спогади — "Сповідь у камері смертників". Я їх 1988 року прислав із Сибіру до Львова. І мій короткий життєпис у першому томі теж допоможе зрозуміти, що в інших томах.

Шевченківська премія має не стільки заохочувати молодих до писання, як давати заслужену оцінку написаному. Прочитавши рекомендацію шевченківського комітету, читач має бути певен: ця книжка варта уваги не впродовж року, а на десятиліття. Кажуть, тепер присуджують 240 тисяч гривень. Поділю ці гроші. Якусь частину — на фронт, для війни проти москалів. Другу — треба буде якусь гостину, презентацію зробити. А якусь частину залишу на друкування нової книжки.

Серед художників Шевченківську премію отримав 61-річний Михайло Гуйда — за цикл "В єдиному просторі". Живописця називають майстром портрета.

Лауреатом премії в музичній номінації став хореограф Раду Поклітару, 43 роки. Молдованин з білоруським паспортом заснував театр сучасної хореографії "Київ модерн-балет". Шевченківську премією Поклітару присудили за балет-триптих "Перехрестя", а також за вистави "Лебедине озеро", "Жінки в ре мінорі" та "Довгий різдвяний обід".

У номінації "Концертно-виконавське мистецтво" лауреатом стала солістка Національної опери Анжеліна Швачка, 44 роки.

Шевченківську премію в номінації "Кінематограф" отримав кримський режисер 39-річний Олег Сенцов. У травні позаторік його затримала Федеральна служба безпеки РФ за звинуваченням у тероризмі. За вироком російського суду Сенцова засудили до 20 років позбавлення волі. На початку лютого його етапували до Якутії.

Зараз ви читаєте новину «Олег Сенцов став лауреатом Шевченківської премії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути