Ексклюзиви
пʼятниця, 12 січня 2018 05:55

Олег Мєтасов збожеволів, коли загубив текст своєї дисертації

Автор: Оксана Кравчук
  Старі іржаві двері харківський художник Гамлет Зінківський представив на виставці ”Місто ХА”. Створює картини на вуличних об’єктах. Смисл зображенню додає написами
Старі іржаві двері харківський художник Гамлет Зінківський представив на виставці ”Місто ХА”. Створює картини на вуличних об’єктах. Смисл зображенню додає написами

— Харківський художник Гамлет Зінківський привіз на виставку іржаві двері. Зобразив на них людину з довгою тінню позаду. Поряд підпис — "Прощавай, минуле!" — розповідає мистецтвознавець Оксана Баршинова, 40 років.

У київському художньому музеї відкрилась виставка "Місто ХА". Експонує роботи кількох поколінь харківських художників починаючи з 1920-х.

— У 1980-х роках у Харкові жив економіст Олег Мєтасов. Розмалював власну квартиру, сходову клітку, зовнішні стіни будинку написами. Найчастіше зустрічалось слово ВАК — Вища атестаційна комісія. За легендою, чоловік збожеволів, коли загубив текст ­своєї дисертації. Написів збереглося мало. Харківський художник Павло Маков представив серію фотографій, де зображені всі, — продовжує Оксана Баршинова.

Один із трьох залів виставки присвятили харківському Держ­прому. 13-поверхову будівлю звели 1928-го.

— Це колосальна споруда нового типу на центральній площі, перший вітчизняний хмарочос. Будували його за допомогою примітивної техніки, майже вручну. Держпром — зразок харківського конструктивізму. Художники думали, як застосувати відкриття у візуальному мистецтві. Як стати суспільно корисними. Вважали, що архітектура не просто має бути доцільною, зручною, функціо­нальною — як це було в той час на Заході. Мала формувати нову людину. Проектували фабрики-кухні, дитячі садочки. Конструктивісти, зокрема видатний харків'янин Василь Єрмілов, є родоначальниками того, що ми сьогодні називаємо дизайном.

Харківське неофіційне мистец­тво сформувалось після Другої світової. Про нон-конформістів писав Едуард Лімонов у романі "Молодий негідник". Описував харківських художників, які влаштовували вуличні виставки. Їх переслідувало КДБ. Центральна фігура — Вагрич Бахчанян. Зображення доповнював іронічними підписами. Досліджував, як ідеологія радянської влади впливала на свідомість.

Харківська школа соціальної фотографії виникла наприкінці 1960-х. Фотографи звертались до тем, заборонених у радянські часи. Експериментували з технічними засобами — робили колажі, накладання плівки.

Через відсутність студій у СРСР полігонами творчості для фотохудожників стали власні малометражні квартири. У 1980-х на Заході почався бум радянського мистецтва. Роботи харківських фотографів стали шоком. Не очікували настільки нового, артистичного, концептуального.

Виставка "Місто ХА" в київському художньому музеї триватиме до 18 лютого.

Зараз ви читаєте новину «Олег Мєтасов збожеволів, коли загубив текст своєї дисертації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути